2017. október 4. 17:00

A Wall Street egyik nagy tekintélyű veteránja meglehetősen merész jóslattal állt elő a Bitcoin kapcsán. Ha ez beválik, akkor az gyökeres változást hoz a pénzügyi rendszerben is.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Lloyd Blankfein, az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs vezérigazgatója a Twitteren osztotta meg a gondolatait a Bitcoinról. Mint fogalmazott, a virtuális fizetőeszköz helyzete hasonló ahhoz, mint amikor az aranyat felváltotta a papírpénz. Akkor is sokan szkeptikusak voltak, erős volt a papírpénzzel szemben az ellenállás. Ám mint ahogy tapasztaljuk végül ezek a fizetőeszközök kiszorították a nemesfémeket a forgalomból.

A befektetési bankár véleménye azért keltett feltűnést, mert az elmúlt időszakban a vezető pénzintézetek elöljárói kizárólag kritikával illették a kriptodevizát. Ezek a megnyilvánulások az ellenőrizetlenséget és a transzparencia hiányát is felrótták a Bitcoinnak. A legerősebb vélemény szerint pedig a blockchain rendszerben működő pénzek egy bonyolultabb pilótajátékot takarnak.

Annak ellenére, hogy a nagy amerikai befektetési bankok eddig szavakban ostorozták a Bitcoint, és a többi hasonló eszközt, közben egyes információk szerint komoly mennyiséget halmoztak fel a legismertebb virtuális pénzből.

A Lloyd Blankfein szavait kommentáló elemzők szerint, ha tényleg egy új fizetési rendszer születésének vagyunk a tanúi, az gyökeresen meg fogja változtatni az eddigi pénzügyi struktúrát is. Jelenleg ugyanis a jegybankok – kis túlzással kényük kedvük szerint – teremthetnek pénzt, ezzel és a kamatszintek meghatározásával pedig nem csak az inflációra vannak hatással, de a gazdaság számára is komoly növekedési muníciót tudnak adni. Illetve egy elhibázott monetáris politika visszaesést is generálhat.

Ha ez az eszköz kikerül – a kormányokkal általában egyetértésben dolgozó – jegybankok kezéből, az egy olyan új, jelenleg megjósolhatatlan kimenetelű helyzetet teremthet, amelyet vélhetőleg egyelőre mind a politikusok, mind a gazdasági döntéshozók szeretnének elkerülni. Jelzésértékű, hogy az elmúlt hetekben Kínában nagyon komoly adminisztratív korlátozások léptek életbe, amelyekkel igyekeznek a Bitcoint kiszorítani a fizetési forgalomból.

mfor.hu