2018. január 17. 08:13

Amerikában a negyedéves gyorsjelentések időszaka van, sorban közlik eredményeiket a legnagyobb pénzintézetek.

Egyszeri tételek küldték a mélybe a Citit

Rendkívül nagy veszteséggel zárta negyedik negyedévét a Citi. Az amerikai nagybank 22 milliárd dollárnyi egyszeri tételt könyvelt el az új adótörvénnyel kapcsolatban, amely kissé meghaladta a korábban várt 20 milliárd dollárt, írják reggeli hírlevelükben az Equilor elemzői. Ebből 3 milliárd dollárt a külföldi nyereség repatriálásának egyszeri adótétele jelentett, míg a fennálló 19 milliárd dollár a halasztott adókövetelések (DTA) átértékeléséből adódott. Erre azért volt szükség, mert változott a társasági nyereségadó kulcsa. A bankok ezeket az eszközöket a válság okozta veszteségek óta görgetik magukkal, melyekkel csökkenthető az adóalapjuk. 
 

Ha az egyszeri tételeket kizárjuk, akkor az egy részvényre jutó eredmény 1,28 dollár lett, amely verte a piaci várakozásokat. A Citi bevétele kismértékben 17,26 milliárd dollárra emelkedett. A JPMorganhez hasonlóan a Citi kereskedési bevétele is jelentősen zuhant, de ez iparági tendencia volt a negyedik negyedévben. A Citi emellett megerősítette a részvényesi juttatási terveit, amely alapján a folyó és a következő két éves kifizetések összesen 60 milliárd dollárt tehetnek ki.

Jön a Goldman Sachs és a BoA

Szerdán a újabb két nagy pénzintézet közli negyedéves számait. A Goldman Sachs esetében a kötvénykereskedésből származó bevételeken lesz a fókusz a ma 13.30-kor publikálásra kerülő gyorsjelentése alkalmával, írja az Equilor. Ahogy tegnap a Citigroup és múlt héten a Wells Fargo, valamint a JPMorgan esetében is láthattuk, az üzletág bevétele nagymértékben esett az előző negyedévben, így itt sem számíthatunk kedvezőbb számokra, ez pedig rányomhatta a bélyegét a nyereségre. Az egy részvényre jutó eredményre (EPS) 4,90 dollár a konszenzus, azonban az adóreformnak köszönhetően ez most nem feltétlen lehet jó referencia, hogy megítéljük, hogyan sikerült az előző 3 hónapos periódus. A Bank of America esetében az EPS várakozás 44 cent.
 
mfor.hu