2018. január 18. 13:25

Meglehetősen élesen fogalmazott az egyik nagy brit befektetési alap vezetője. Szerinte abnormális szinten vannak a tőzsdék.

A Bitcoin szintjén mozognak a részvénypiacok, mondta Francesco Filia, a Fasanara Capital vezetője a CNBC-nek. A pénzügyi szakember szerint a részvények fundamentumai és a piaci értékítélet között szakadék tátong, amelyet erőteljes növekedéssel sem lehet áthidalni. Szerinte ezért rövid időn belül komoly visszaesésnek kell bekövetkeznie.

Az irreális részvényértékelés mellett tetézi a bajt, hogy számos olyan tényező van, ami most a túlzott optimizmus mellett inkább felfele hajtja az árakat, ám egy trendfordulónál gyorsítani fogja az esést. Így a szakember szerint óvatosságra kellene, hogy intse a befektetőket a magas eladósodottság (ami a vállalatok mellett a lakosságot is sújtja), a cégek alacsony készpénzállománya is. Az, hogy a jegybankok a korábban korlátlanul a piacra pumpált pénzeket elkezdik kivonni, komoly változásokat fog generálni. Szerinte ugyanis jelenleg nem a vállalatok értéke, hanem a likviditás bőség az, ami az irreális szinteken is áttolja a piacokat.

Az alapkezelő szerint ugyanolyan lufi alakult ki a részvénypiacokon, mint a Bitcoin esetében, ahol az elmúlt hetekben már komoly korrekció kezdődött el. Francesco Filia értékítélete igencsak meglepő, szerinte ugyanis az S&P 500-as index 60 százalékkal van magasabb szinten a reálisnál.

Az elmúlt időszakban nem ez volt az egyetlen olyan szakértői nyilatkozat, amely a piac túlértékeltségéről szól, több a vállalatokat mélyebben vizsgáló elemzés is megjelent, amely szerint a jelenlegi szintnél még soha nem tartották többre a piacokat. Ilyen fajta optimizmus, sem a legutóbbi 2008-as, sem az azt megelőző 1997-es nagy zuhanásnál nem volt. Sőt a vállalatok értékelése túlmutat az eddigi legnagyobb zuhanást hozó 1929-ben kezdődő nagy világválság előtti szinten is.

Más kérdés, hogy a Wall Street legnagyobb bankjai továbbra is optimista nyilatkozatokat tesznek közzé, és a napokban elért 2800-as pontos S&P 500 és 26 ezer pontos Dow után töretlen emelkedéssel számolnak. A Morgan Stanley például az év végére 3000 pontos S&P indexet vár, igaz azt ők is hozzáteszik, hogy a mostani bika ciklusban az lehet majd az utolsó nagy roham.

mfor.hu