2017. november 13. 18:13

Néhány nap alatt 25 százalékot zuhant a virtuális fizetőeszköz, igaz így is óriási éves növekedést könyvelhet el.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Ismét nagyon erősen rángatják a legismertebb virtuális fizetőeszköz árfolyamát, a Bitcoin ugyanis néhány nap alatt 25 százalékkal zuhantak a múlt héten, hogy aztán a hét első napján ismét 14 százalékkal ugorjon meg. A Bitcoin a múlt héten 6000 dollár alá csökkent, azt követően, hogy röviddel korábban rekordot jelentő szinten, 7900 dolláron tetőzött.


Az esést egyesek azzal magyarázták, hogy a Bitcoin esetében töröltek egy szoftverfrissítést. Ez nagyjából megduplázta volna a hálózat feldolgozási kapacitását, vagy a hálózat által kezelt bitcoin tranzakciók számát. Azonban hiába készítették el fejlesztők az upgrade-et, a Bitcoin fő fejlesztőinek csoportja ellenezte a frissítést. A fejlesztések elmaradása mellett izgalmas kérdés volt a közeljövőben elinduló határidős derivatív termék is. A szakértők szerint az egyébként is extrém nagy kilengésekre képes Bitcoin esetében ez a termék tovább növelné a volatilitást, amelynek fedezésére jelenleg nincs megfelelő piaci termék. Eközben többen attól tartanak, hogy a gyorsan fújódó lufi kidurranását vizionáló szakértők nem alaptalanul hangoztatják a kockázatokat.

Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a Bitcoin a múlt heti zuhanás ellenére is remek időszakot tudhat maga mögött. A fizetőeszköz idén 500 százalékkal erősödött, a piaci kapitalizációja pedig meghaladja a 100 milliárd dollárt.


Meg kell jegyezni, hogy az elmúlt időszakban a Bitcoin produkált ilyen mértékű beszakadásokat, ám a befektetők nem estek pánikba, és néhány nap esést követően elkezdték ismét vásárolni a kriptodevizát. Így a szeptember elejei 30 százalékos zuhanás sem volt tartós, pedig többen vélték úgy, hogy kisiklik a kriptopénz, amiatt, hogy a kínaiak betiltották a kriptopénzek kereskedelmi platformjait. Ennek ellenére néhány nap után új csúcsra ugrott akkor is a Bitcoin.

Magyarország Bitcoin nagyhatalom?

Forint és euro bankjegyek befogadására és kiadására is alkalmas Bitcoin ATM-et avattak fel Mosonmagyaróvár belvárosában, egy bankfiókban. Az automata a bankfüggetlen számlavezetési és egyéb virtuális pénzügyi szolgáltatásokat kínáló VirPay pénteken felavatott kirendeltségébe került. 

Noha a szakértők véleménye meglehetősen eltérő a Bitcoin jövőjét illetően, hiszen a pesszimisták szerint ez egy szofisztikált pilótajáték, míg az optimisták szerint olyan forradalom zajlik, mint mikor az aranyat felváltotta a papírpénz. Éppen ezért hihetetlenül széles sávban szór a Bitcoin várható árfolyamára vonatkozó becslés.

Az ugyanakkor a további emelkedést vetíti előre, hogy komoly vételi érdeklődés van a kriptoeszközök iránt. Egy, a napokban közölt felmérés szerint, amelyet Blockchain Capital kockázati tőketársaság készített, jelenleg az amerikai lakosság 2 százaléka rendelkezik valamilyen fajta kriptopénzzel. Azonban a fiatalabb generáció sokkal nagyobb bizalommal van a Bitcoin iránt, mint az idősebb, és jelentős arányban vásárolnának ilyen pénzügyi eszközt.

mfor.hu