2017. november 9. 13:10

Trump elnök egy éves ténykedését sokan elvesztegetett időnek tartják, miután a választási ígéretei közül eddig semmit sem tudott megvalósítani.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Trumpra szavazók nagy reményekkel tekintettek az elnök első éve elé, bízva abban, hogy a jól hangzó választási ígéretek teljesülnek. Eddig azonban az elnök első éve vesszőfutásnak tűnik, hiszen a beutazási tilalmát különböző amerikai bíróságok torpedózták meg, az egészségügyi rendszer reformja már a rajtvonalnál elbukott, és az adótörvény módosítása is nagyon képlékeny. Ezek alapján merész dolog lenne azt mondani, hogy a legendás elnök, Roosevelt nyomdokain jár.

Van azonban egy tényező, amire büszke lehet, hiszen ami Trump regnálásának első évében történt arra előtte csak két elnök alatt volt példa. A megválasztását követően ugyanis csupán három alkalommal ugrott egy év alatt akkorát a tőzsdeindex (Dow Jones Industrial Avarage - Dow), mint most.

Az eddigi rekordot Calvin Coolidge első éve alatt mutatta be az index az 1925-ös esztendőben. Ekkor 52 százalékkal száguldott a mutató. A rangsor második helyén Roosevelt első elnöksége áll, ekkor a Dow 48 százalékkal erősödött egy év alatt. Ebben minden bizonnyal az elnök gazdasági programja jelentős szerepet játszott, hiszen a nagy gazdasági világválság után 1933-ban történt mindez. A lista harmadik helyén Roosvelt utolsó ciklusa áll, 1945-ben közel 30 százalékot ugrott a New York-i tőzsde indexe, igaz ezt már nem érhette meg a legendás elnök.


Ettől alig maradt el most Trump első éve, a közvélemény által nem túlságosan kedvelt elnök alatt ugyanis 28,5 százalékkal emelkedett a Dow. Nem véletlen, hogy Donald Trump Twitter-üzeneteiben rendszeresen feltűnik, hogy éppen melyik piac milyen rekordot döntött meg, magának tudva a tőzsdei száguldást. A szkeptikusok ugyanakkor azon a véleményen vannak, hogy a piac nem az elnök miatt, hanem más tényezőknek köszönhetően tudott ilyen tempóban növekedni. Szerintük ugyanis a jelentősen javuló makromutatók, a globális fellendülés, az erős dollár, vagy a megugró vállalati profitok közül egyik sem a mostani adminisztráció tevékenységének az eredménye.

Amennyiben sikerülne átverni az áhított adóreformot, akkor természetesen újabb adu lenne Trump kezében, amivel a sikereit bizonyíthatná. Ám csütörtökön olyan információk láttak napvilágot, hogy jó eséllyel csúszást szenved. A napvilágra került információk szerint több republikánus képviselő is vonakodik jelen formájában támogatni a törvénytervezetet, egy esetleges módosítással pedig biztos, hogy késedelmet szenved a reform. Egyesek már olyan szcenáriót is elképzelhetőnek tartanak, hogy az egész terv dugába dől, és nem sikerül módosítani az adótörvényeket. Mindenesetre a Fed december elején esedékes kamatemelése kapcsán megszólaló jegybanki vezető, Loretta Mester azt mondta, hogy a döntésük során nem fogják az adótörvény hatását figyelembe venni, ugyanis nem világos milyen hatása lesz, és mikortól ezeknek a módosításoknak.

Ezek a legértékesebb autómárkák

Az európai piacok egyébként csütörtökön - egyebek mellett - a fentiektől is tartva gyengültek. Kérdés persze, hogy a tengerentúli börzék miként reagálnak, hiszen az elmúlt egy évben minden esést megvettek a befektetők, és lassan egy éve nem volt három százalékot elérő korrekció a New York-i börzéken.

mfor.hu