2017. október 13. 14:21

A pozitív gazdasági fundamentumoknak köszönhetően az amerikai tőzsdeindexek esés nélkül törnek előre. Ilyen hosszú pozitív időszakot csupán egyszer jegyeztek fel eddig.

Az amerikai tőzsdeindexek hétről hétre egyre magasabbra törnek. A történelmi rekordokon túl azonban a mostani emelkedésnek van egy nagyon fontos különlegessége is, gyakorlatilag visszaesés nélkül abszolválták a piacok az elmúlt 11 hónapot. Azóta ugyanis az egyik legfontosabbnak tekintett tőzsdeindex, az S&P 500 az emelkedés közben nem produkált 3 százalékot elérő visszaesést.

A tőzsdék sajátja a hullámzás, normál esetben egy komoly erősödő trenden belül is vannak korrekciók, amikor akár 4-5 százalékkal is visszacsúsznak a mutatók. A mostani hatalmas erősödés viszont a korábbi tapasztalatokra fittyet hány, és visszaesések nélkül rohannak felfelé a tőzsdék. A szélesebb kört átfogó S&P 500-as index ugyanis 2016. november 7. óta nem produkált említésre méltó (a fent jelzett 3 százalékot elérő) megtorpanást. A 234 napos időszak az amerikai tőzsde történetének eddigi második leghosszabb időszaka. A csúcsot 241 nappal a 1995. január 26. és 1996 január 9. közötti szakasz tartja. Látva ugyanakkor a piacok állapotát, és a befektetői hangulatot, nehéz elképzelni, hogy a következő egy hétben komoly megingás jöjjön. Így nagy valószínűséggel október végén egy újabb elképesztő rekord dől meg a tengerentúlon.

A befektetők - egyesek szerint már-már vak-  hitét jelzi, hogy csak az ősz folyamán számos olyan tényező merült fel, amely egy nyugtalan időszakban komoly esést generálhatott volna. A tőzsdék azonban mindenféle megrázkódtatás nélkül vészelték át eddig az atomháborúval fenyegető észak-koreai konfliktust, az utóbbi évtized legpusztítóbb hurrikánjait, a Kaliforniában pusztító tűzvészt, a mexikói földrengést, vagy éppen Spanyolország esetleges szétszakadását. Ugyanígy a Fehér Házzal és Trump elnök alkalmasságával kapcsolatos hírek (például, hogy állítólag a külügyminisztere Tillreson idiótának nevezte) sem hatották meg a befektetőket, akik a legkisebb megingást is vételi jelzésként kezelték, és "csak vétel" üzemmódba kapcsoltak.


Az elmúlt közel egy év emelkedése mellett egy másik példátlan rekord beállítása is nagyon valószínű. A magunk részéről ugyanis biztosan nem fogadnánk arra, hogy az idei közel 15 százalékos erősödését elvesztené az S&P 500-as index. Ha pedig nem lesz komoly visszaesés az év végéig, akkor immár a kilencedik évet zárják majd az amerikai tőzsdék emelkedő indexekkel. Ilyen hosszú nyerő széria eddig csupán egyetlen alkalommal fordult elő a történelem során: 1991 és 1999 között. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy az a kilenc éves szakasz nem zárult szépen, a következő három év ugyanis komoly, 9 és 22 százalék közötti éves visszaesést hozott.

mfor.hu