2017. december 18. 16:25

Hosszú vajúdás után úgy tűnik, hogy mégis sikerülhet megszavazni az új amerikai adótörvényt, amely az eredeti tervekhez képest számos változáson esett át.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Még az utolsó pillanatban is faragtak az adótörvény-tervezeten annak érdekében, hogy a bizonytalan képviselők számára is elfogadható legyen a javaslat. Így Donald Trump egyik legnagyobb karácsonyi kívánsága egyre közelebb, hogy valóra váljon. Az utolsó pillanatban változtattak rajta, így az adókulcs a tervezett 20 helyett végül 21 százalék lesz. Ám így is alacsonyabb a globális átlagnál (ez volt a republikánusok egyik célja), ráadásul a korábbi 35 százalékos értékhez képest is jelentős a csökkentés. Ez a tőzsdei cégek árfolyamára is pozitívan hathat, mivel tovább emelheti az S&P 500 aggregált EPS várakozását, írják reggeli összefoglalójukban az Equilor elemzői.
 

Az adóreform-tervezet az amerikai adórendszer legnagyobb átalakítása 1986 óta, és parlamenti jóváhagyása Donald Trump amerikai elnök első komoly győzelmét jelentené a törvényhozásban. Az amerikai képviselőház és szenátus republikánus párti többségének egyetértésével született adóreform elfogadásának esélyét nagyban növeli az, hogy két befolyásos ingadozó republikánus szenátor, Marco Rubio és Bob Corker is támogatásáról biztosította pénteken, számolt be az MTI. A republikánusoknak szűk, 52-48-as többségük van a szenátusban a demokratákkal szemben. 

A tervek társadalmi és politikai megítélése azonban meglehetősen ellentmondásos. A demokrata politikusok azért támadták a reformtervet, mert szerintük a módosítások a gazdagoknak és nagyvállalatoknak kedveznek, míg az alacsonyabb bevételű amerikaiak idővel egyre több adót fizetnének. Erre a kedvezményezettek egy része is felhívta a figyelmet, hiszen korábban több mint 400 amerikai milliomos és milliárdos írta alá a The Washington Post szerint azt a levelet, amelyben arra kérik az amerikai Kongresszus republikánus párti képviselőit, ne csökkentsék adóikat. A vagyonos amerikaiak - közöttük orvosok, ügyvédek és vállaltvezetők - a lap szerint úgy vélik, a Republikánus Párt hibát követ el, amikor leggazdagabb családok adóját készül csökkenteni egy olyan időszakban, amikor a nemzet adóssága magas és társadalmi egyenlőtlenség az 1920 évek óta a legrosszabb az országban.

Dacára az ellenállásnak, a jelentős republikánus többségű képviselőház várhatóan már kedden szavaz a reformcsomagról, amely ezután a szenátus elé kerül, ahol a republikánusok legfeljebb két saját szavazatot veszíthetnek. Még három republikánus szenátor nem döntötte el, hogy megszavazza-e. Kongresszusi elfogadása esetén Donald Trump várhatóan már karácsony napján, december 25-én aláírja az adóreformot bevezető jogszabályt.

Az adóreform pénteken nyilvánosságra került, több mint ezeroldalas végleges tervezete jelentős adócsökkentéseket, egyes adóformák eltörlését és az adórendszer egyszerűsítését tartalmazza. A legfontosabb eleme a fent már említett vállalati nyereségadó 35 százalékról 21 százalékra történő mérséklése. A republikánus adócsomag megtartja a személyi és családi jövedelemadók hatsávos (10,12,22,24,32,37) rendszerét azzal, hogy a legmagasabb jövedelműek jelenlegi 39,6 százalékos adója 37 százalékra csökken. Jelentős mértékben nőnének az egyéni és családi adókedvezmények, de egyes adókedvezmények megszűnnének.

A törvénytervezet jelentős mértékben, legfeljebb 10 ezer dollárra csökkenti az egyes szövetségi államokban létező forgalmiadó-visszatérítések mértékét, illetve limitálja az ingatlanadót. A tervezet egyszeri adót vetne ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore pénzeket kezelnek. Ez egyébként az olyan hitech óriásokat érintené, mint az Apple, a Microsoft vagy a Google tulajdonában lévő Alphabet. 

A reformcsomag egyébként amiatt is komoly kritikákat kapott, mert többen korlátozott gazdasági hatást valószínűsítenek, ezek közé tartozik a Fed leköszönő elnöke Janet Yellen is. Ugyanakkor várhatóan tíz év alatt legalább 1460 milliárd dollárral növeli az Egyesült Államok jelenlegi, közel húszezer milliárd dolláros államadósságát.
 
mfor.hu