2018. január 8. 17:54

A szakértők szerint jó, hogy sokan nyitnak megtakarítási számlát, de a befizetéseket növelni kellene.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Hat százalékkal, vagy akár afelett is bővülhetett tavaly a magyar biztosítási piac. Erről Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke beszélt az mfor kérdésére egy mai háttérbeszélgetésen.

Tájékoztatása szerint még csak a harmadik negyedéves eredmények állnak rendelkezésre, de az akkori 6,5 százalékos bővülés alapján meg lehet kockáztatni, hogy az év egészében 6 százalék körüli növekedést tudott produkálni a piac.

Kifejtette, hogy a biztosítási piac működése normál körülmények között általában kétszeresen haladja meg a gazdasági növekedést. Ettől a 6 százalékos várható eredmény elmarad – hiszen a magyar GDP a várakozások szerint 4,0-4,1 százalék között alakulhatott 2017-ben – de ettől függetlenül elégedetten nyilatkozott a szektor teljesítményéről.

Mint mondta, a biztosítási piacot elsősorban a nyugdíjbiztosítások húzták tavaly. A tájékoztatón elhangzott, hogy sikerült előrelépést elérni a tudatos felkészülésben az időskorra: egyre többen döntenek úgy, hogy idejében elkezdik a felhalmozást a nyugdíjas évekre.

A rendszeresen félretett összegeknél azonban még lát fejlődési lehetőséget Kozek András, a MABISZ életbiztosítási tagozatának vezetője. Mint mondta, az ügyfelek jellemzően havi 15-20 ezer forintot helyeznek el a nyugdíjtakarékossági számláikon, s általában a harmincas éveik végén, negyvenes éveik elején járók indítanak számlákat. Ebből azonban nem gyűlik össze akkora összeg a nyugdíjba vonuláskor, ami biztosítani tudná a korábbi életszínvonalat, például fedezni lehetne belőle egy komolyabb külföldi utat. Példaként említette, hogy a futamidő végén egy 10 millió forintos megtakarítás egy tipikus nyugdíjas életszakasz - 15-16 év - során havi mintegy 50 ezer forintos kiegészítést biztosítana az állami nyugdíj mellett.

Kozek azonban bízik benne, hogy idővel ebben is lesz változás, és emelkedni fog a havi átlagos befizetések összege. Arra is figyelmeztetett, hogy minél előbb kezdik el a nyugdíjcélú felhalmozást az ügyfelek, annál nagyobb lesz a nyugdíjba vonuláskor elszámolt összeg a számlán. Ráadásul elég kisebb összegeket félretenni havonta, mert 30-40 év alatt a kamatok is szépen gyarapítják a megtakarítást.

mfor.hu