2017. október 20. 17:09

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

Az amerikai szenátus csütörtökön helyi idő szerint az éjjeli órákban megszavazta a 2018-as költségvetés tervezetét. A szenátorok 51:49 arányban fogadták el az előterjesztést. A demokrata párti politikusok egyhangúlag ellene voksoltak, s egyetlen republikánus szenátor volt, a kentuckyi Rand Paul, aki szintén nemmel szavazott. A szenátus költségvetési dokumentumait most még harmonizálni kell majd a képviselőházban elfogadott papírokkal is.

"Ezzel a költségvetéssel végre megindultunk azon az úton, amelynek végén könnyíthetünk a tisztességtelen adóterhektől szenvedő amerikai családokon" - fogalmazott Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője. Mike Enzi, a szenátus költségvetési bizottságának republikánus elnöke szintén a várható adóreformmal magyarázta a csütörtök éjjeli szavazás jelentőségét. "Ez a költségvetési döntés az első lépés a gazdasági növekedést elősegítő adóreformhoz".

A következő lépés az, hogy a képviselőház elfogadja a jogszabályt, és akkor valóban lehetővé válik, hogy Donald Trump egy év után valamely ígéretét megtartsa. A költségvetés részeként végre lehet majd hajtani az 1500 milliárd dolláros adóreformot, amely ugyan az elnök szerint az amerikai családoknak is átlagosan 4000 dollár kedvezményt ad, a nagy nyertesek azonban nem ők lesznek. A kritikák szerint ugyanis az egész adóreform a leggazdagabbaknál és a nagyvállalatoknál fog sok-sok millió dollárt hagyni.

Miután az így visszaadott pénzt aligha fogják fogyasztásra fordítani, ez az összeg hozzájárul majd ahhoz, hogy a legvagyonosabbak még több pénzt fektessenek be. A vállalatoknál pedig az adókon megspórolt összegek növelik a nyereségüket. Mindezek újabb lökést adhatnak a már most is rekordot rekordra halmozó amerikai tőkepiacoknak.

A tőzsde szerepét pedig a legmagasabb szinten is figyelembe veszik Amerikában. A héten például Steven Mnuchin pénzügyminiszter arra figyelmeztette a szenátorokat, hogy amennyiben kudarcot vallanak az adóreformmal, ennek komoly következményei lennének a tőkepiacokon.

mfor.hu