2018. január 16. 15:52

Kezd követhetetlenül felgyorsulni az emelkedés az amerikai piacokon. A Dow még soha nem ugrott meg olyan gyorsan 1000 pontot, mint most.

Január 4. történelmi csúcson zárt a Dow, először lépte át a 25 ezer pontos szintet. Kedden, január 16-án újabb 1000 pontos ugrást követően a nyitás után már 26 ezer pont volt az index értéke.

A munkaszüneti napok és a hétvégék figyelembe vételével ez mindössze 7 kereskedési nap volt, ami bámulatos gyorsaság, ha figyelembe vesszük, hogy a másfél hete megugrott 25 ezer pontos érték eléréséhez 35 naptári nap kellett.


A piacokon általánosnak mondható az optimizmus, az idei évben csupán egy kereskedési nap volt, amikor az árfolyamok nem tudtak emelkedni. A keddi kereskedésben a Dow 30 részvénye közül 25 felfele tartott. A szélesebb merítésnek számító S&P 500-as index is egy fontos lélektani szintet tört át a hétfői munkaszüneti nap után, ez az mutató a 2800-as szintet ugrotta meg. Érdekesség, hogy néhány hónapja több elemző ezt az értéket csak a 2018-as év végére valószínűsítette.

Ahogy említettük, az előző rekordot a 24 és a 25 ezer közötti ezer pont jelentette. Az ezt megelőző leggyorsabb ezres ugrás a dotkom korszak erősen túlfűtött környezetében született meg. 1999 március 29-én előbb a 10, majd május 3-án már a 11 ezres értéket is túllépte a Dow. Naptári napban ugyan a két periódus megegyezik, de a karácsony és az év vége miatt most egyel kevesebb kereskedési nap alatt volt meg az említett erősödés. Százalékosan ugyanakkor az 1999-es csúcs messze túlszárnyalja a mostanit. Más kérdés, hogy azt követően erősen megbicsaklott a száguldás és kidurrant a tőzsdei lufi, így 7 év telt el a következő szint megugrásáig, 12-vel ugyanis csak 2006-ben kezdődött az index. 
 
Meddig tombol a bika a piacokon 

A szakértők meglehetősen eltérő állásponton vannak a mostani, immár több mint egy éve tartó töretlen emelkedés kapcsán. Vannak olyanok, akik szerint 30 ezer pontig meg sem áll a Dow, ezt támaszthatja alá a rendkívüli módon felgyorsult emelkedés. A másik oldal véleménye szerint viszont a részvénypiac immár erősen túlértékelt és komoly korrekciónak kellene következnie. Talán némileg meglepő módon nem csak az óvatosabb befektetési bankok szakértői figyelmeztetnek visszaesésre, hanem a napokban a Fed egyik vezetője is komoly zuhanás veszélyére hívta fel a minap a figyelmet. Az mfor.hu oldalain rendszeresen publikáló Zsiday Viktor hétfői írása is egy komolyabb esést vetített előre, szerinte a mostani gyors emelkedés paradox módon ezt készíti elő.
 
mfor.hu