2017. október 13. 08:35

A héten több elemzés is azon örvendezett, hogy mérséklődik a lakásárak drágulása. A Duna House szerint ezek az év első felének adatait vizsgálták, az aktuális számok viszont megint hajmeresztőek.

Az ingatlanpiacon sokak, köztük a Duna House is, az elmúlt évek dinamikus árnövekedésének mérséklősédére számított. A napokban megjelent több elemzés is, amely erről ad számot, viszont ezek az idei év első felének adatait vizsgálják. A várakozások ellenére azonban a Duna House legfrissebb, III. negyedéves adatai szerint, ismét meredek ugrást követően rekord mértékű csúcsot döntöttek mind a panel-, mind a téglalakás árak, írja a DH a pénteki közleményében.

A Duna House Országos Lakásindexe már 130 százalékponton áll nominál szinten, reál értéken pedig közel egy évtized után, 2017. III. negyedévében, ismét 100 százalékpontot ért el.

Duna House Országos Lakásindex

Az Országos Lakásindexnél is nagyobb volt az Országos Panel Index emelkedése, mely már 140 százalékponton áll. Ez 11 százalékpontos növekedést jelent három hónap leforgása alatt, melyre korábban még nem fordult elő.

Duna House Országos Panel Index

A táblázatban néhány példán keresztül is megfigyelhető ez a nagymértékű áremelkedés. A vizsgálatba az 50-70 négyzetméter közötti panellakások kerültek bevonásra az ország és a főváros különböző pontjairól. A legkisebb emelkedés is 4 000 forint négyzetméterenként, de Kispesten döbbenetes mértékben, 60 ezer forinttal nőttek ilyen rövid idő alatt az árak. A környék ennek ellenére továbbra is Budapest megfizethető városrészeihez tartozik.

Az 50-70m2-es panellakások átlagos négyzetméter ára

A Tégla Index is új rekordot döntött, reál értéken azonban továbbra sem sikerült elérnie a kiindulási szintet.

Duna House Országos Tégla Index

Nem csak a panel-, hanem a tégla lakásokat is megvizsgálta a Duna House, melyre néhány példa az alábbi táblázatban látható. Az emelkedés mértéke ebben az esetben is szembetűnő.

Az 50-70m2-es téglalakások átlagos négyzetméter ára

Mindkét táblázatból jól látszik továbbá, hogy az ország egészét tekintve rendkívüli az áremelkedés, a vidéki és a fővárosi négyzetméter árak között sok esetben több százezer forintos is lehet a különbség. A tégla lakások esetében ez a mértékű különbség fokozottan igaz, ráadásul nem csak a fővárosi belső kerületek ára magasabb ennyivel a vidék városok átlagánál, hanem a külsőbb környékeké is.

mfor.hu