2017. október 3. 16:31

Statisztikailag a tőzsdei befektetések legrosszabb hat hónapjának a végéhez közeledünk, ráadásul komoly emelkedéssel tudták le eddig a piacok ezt a szakaszt, ami a jövőre vetítve is jót jelent.

Ha valaki a tőzsdei szakirodalmat forgatja, jó eséllyel belefut abba a mondásba, amely a májusi részvényeladásra bíztat (Sell in may, and go away). Nem véletlen, hiszen ha periódusokat nézünk, akkor statisztikailag a május 1. és október 30. közötti hat hónap tradicionálisan rossz szokott lenni. Még emelkedő években is gyakran előfordul, hogy az évnek ez a szakasza veszteséget hoz, de legalábbis az itt elérhető hozam rendre elmarad a november 1. és április 30 között realizálhatótól.

Az idei rosszabbik fél év teljesítményére ugyanakkor nem lehet eddig panasz, hiszen öt hónap telt el ebből, és ez alatt 5,3 százalékkal emelkedett az egyik legfontosabbnak tartott amerikai tőzsdeindex az S&P 500. Hasonló teljesítményt nyújtott a Dow Jones Industrial Avarage és a Nasdaq Composit mutatója is.

Az emelkedés ráadásul komoly korrekció nélkül zajlik, ami már messze nem nevezhető szokványosnak. Szeptemberben a Dow 2 százalékos pluszt, az S&P 500 1,6 százalékos, míg a Nasdaq pedig 0,4 százalékos növekedést mutatott. Mindezeknek köszönhetően a Dow és az S&P hatodik egymást követő emelkedő hónapját zárta, míg a Nasdaqnál három havi erősödésről beszélhetünk. Ha negyedéves periódusokat vizsgálunk, akkor is töretlen az optimizmus, hiszen a Dow és az S&P is immár a 8. emelkedő 3 hónapos időszakot teljesítette, a Nasdaq pedig az ötödiket.

A Wall Street szeptemberi erősödése abból a történelmi szempontból különösen figyelemre méltó, hogy az év 9. hónapja a legrosszabb statisztikailag. 1896 óta átlagosan 1,05 százalékos veszteséggel zárnak ilyenkor a piacok. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ilyenkor általában a volatilitás is megugrik, míg ezúttal az ezt mérő index történelmi mélypont közelébe süllyedt, akkor nem csoda, hogy a tőzsdei szereplők továbbra is meglehetősen optimisták.

Ebből a toronyból irányítják majd a Molt

Ha a statisztikákat böngésszük, és arra támaszkodva szeretnénk befektetni, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni az október fóbiát. A historikus adatok alapján ugyanis az év 10. hónapjában a leggyakoribbak a tőzsdekrachok. A számmisztika alapján ráadásul a 7-re végződő évek különösen kockázatosak, hiszen az elmúlt három évtizedben ekkor mindig volt valami „felfordulás”. A 80-as évek nagy tőzsdeválsága 1987-ben történt meg. Az akkori fekete hétfőn egyetlen nap alatt 22 százalékkal zuhant a Dow indexe, amelyet azóta is a legnagyobb százalékos zuhanásként tartanak nyilván.
1997-ben a dél-kelet ázsiai országok gazdasága omlott össze, amelynek hullámai az amerikai és az európai tőzsdéken is végigsöpörtek, hatalmas zuhanásokat hozva. Míg a legutóbbi gazdasági válság első komoly rengései szintén erre a hónapra datálódnak 2007-ben.

Egy amerikai elemző, Jeffrey Hirsch a tőzsdei évkönyvben ( Stock Trader’s Almanac) megjelent kutatása szerint az októberek a következő időszak mozgásait is előrevetíti. Azokban az években, amikor az év 10. hónapjában különösen jól zártak a tőzsdék, akkor a következő időszakban 76 százalékos valószínűséggel emelkedtek az árfolyamok. Ha mérsékelten jól zárnak a piacok októberben, akkor az azt követő időszak 62,5 százalékos valószínűséggel hozott erősödést.

mfor.hu