2017. december 22. 06:46

Ha egy eszköz ára egy év alatt megduplázódik, akkor bomba jó befektetésként értékelik. De mi a helyzet, ha nem kétszeres, hanem hússzoros lesz a növekedés? A Bitcoin tavaly december óta ugyanis ennyire ugrott meg. Mfor.hu összefoglaló az év legérdekesebb történéseiről.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Aki kriptovalutát vásárolt idén, az gyakorlatilag nem tudott hibázni, az egy évvel ezelőtt (2016 december 21-én) egy Bitcoin 833 dollárt ért, idén december 16-án pedig 19343 dollárt is adtak érte. Vagyis aki tavaly 1000 forint értékben vásárolt ilyen eszközt, az egy éven belül 22 ezer forint haszonra tehetett szert a kezdőtőkéjén felül. Igaz, a folyamatosan emelkedő trend az utóbbi napokban némileg megtört, és december 20-án a kurzus 17140 dollár volt.

De mi is a Bitcoin?

Ahogy a Wikipédia vonatkozó szócikke írja, a bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is. A virtuális fizetőeszköz mögött tehát van egy hálózat is, azért, hogy az érintettek (pénztulajdonosok és kedvezményezettek, vagy másképp fogalmazva vevők és eladók) között a tranzakciók közvetlenül történjen meg a – torrent rendszerű megosztást is használó - peer-to-peer rendszerben. A Satoshi Nakamoto által létrehozott rendszer és pénz lényege, hogy nincsen központi bank vagy bármilyen más pénzintézet a rendszerben, ahol ráadásul az érintettek anoním módon tudják lebonyolítani a tranzakcióikat.

A blockchain technológia
A Bitcoin mögött egy új, innovatív technológia is van, amelyet akár jóra is lehet használni. Ezt a technológiát hívják blockchain-nek. Ez biztosítja azt, hogy miután a virtuális pénz csak egy adat, azt ne lehessen többször felhasználni, és ugyanazt a pénzt többször is elkölteni. A blockchain innovációja az, hogy központi rendszer nélkül megoldja a kettős költés problémáját. az adatbázis 10 percenként bővül egy-egy blokkal, ahol az új blokkot egy véletlenszerűen választott csomópont állítja össze önállóan úgy, hogy abban ne legyen túlköltés. Az adatbázisba így bekerült blokkban szereplő tranzakciókat a többi csomópont megtörténtnek fogadja el. 
Mivel a következő blokkot előállító résztvevő kiválasztása véletlenszerűen történik, előfordulhat, hogy több blokk jön létre, egyes csomópontok pedig a későbbi blokkok létrehozásához nem ugyanazokat az előzményeket használják. A hálózat tagjai az általuk elérhető blokkok közül azokat fogadják el érvényesnek amelyekből a leghosszabb lánc állítható elő.
Annak érdekében, hogy ezt kihasználva ne lehessen egy korábban már elfogadott tranzakciót meg nem történtté tenni, az új blokkok adatbázishoz adását a protokoll szándékosan nehézzé teszi. A csomópontoknak egy új blokk közzétételekor bizonyítaniuk kell, hogy jelentős számítási teljesítményt igénylő, nehéz kriptográfiai feladatot oldottak meg, ennek megkövetelt mértéke pedig folyamatosan úgy van szabályozva, hogy a hálózaton körülbelül 10 percenként egy csomópont legyen képes ezt teljesíteni, olvasható a Bitcoinról szóló Wikipedia szócikkben.

A Bitcoin egyik érdekessége, hogy a kitalálója el akarta kerülni a fizetőeszköz inflációját, ezért már az induláskor meghatározta azt a maximális mennyiséget, amely létrejöhet a kriptovalutából. A monetáris bővülés mértéke előre ismert és bárki számára követhető, 2013-ra a teljes mennyiség fele került forgalomba, 2017-re háromnegyede jött létre. Az elérhető pénzmennyiség tehát korlátozott, miközben az érdeklődés nagyon felpörgött, ebből a szempontból nem csoda a Bitcoin szárnyalása.
 

A kriptovalutát ugyanis sokan akarnak szerezni, így mentve a vagyonukat. Ez jellemző olyan afrikai vagy éppen dél-amerikai országokra (pl. Venezuela), ahol kaotikus állapotok vagy hiperinfláció van. Szintén a vagyon „eltüntetése” a cél számos kínai Bitcoin vásárló esetében. A gyakran illegálisan szerezett pénzt Bitcoinon keresztül ugyanis meglehetősen egyszerű a kommunista párt mindenható szemei elől eldugni. Nem véletlen egyébként, hogy a kínai hatóságok az elmúlt időszakban mindent megtettek, hogy korlátozzák a Bitcoinhoz való hozzáférést és kereskedelmét.

A kezdetek óta nagyon sok "szabadságharcos geek" is a Bitcoin lelkes rajongója, ők is nagyon sok kriptovalutát halmozhattak fel. Mellettük olyan vásárlók is vannak, akik szentül hisznek abban, hogy egy új pénzügyi rendszer létrejöttének a tanúi vagyunk és a Bitcoin hamarosan leváltja a mai pénzeket. Ők azt hirdetik, hogy a most megugrott árak sem túlzóak, hiszen ennek sokszorosát érheti majd a Bitcoin. A Bitcoin első milliárdosai a Winklevoss fivérek is azt hirdetik, hogy 300 ezer dolláros árfolyamot várnak. Vannak azonban olyanok, akik még ennél is magasabb fél vagy éppen 1 millió dolláros árat is elképzelhetőnek tartanak.

A kritikák és siránkozások mellett pedig ott vannak a professzionális befektetők is. Közülük volt olyan befektetési banki vezető kerek perec kijelentette, hogy a Bitcoin egy pilótajáték, és a lufi hamarosan kidurran. Más kérdés, hogy ma már nincs olyan nagy intézmény a Wall Streeten, amely ne vásárolt volna tetemes mennyiségű Bitcoint.

Mi lesz a jövőben?

Bár nem mondunk vele nagy okosságot, de a Bitcoin sorsa meglehetősen kiszámíthatatlan. Jelen pillanatban a pénzfunkciók közül nem sokat teljesít. Az értékmérő funkcióját a meglehetősen volatilis árfolyama miatt ugyanis nem tudja teljesíteni. Hasonló a probléma a forgalmi eszköz funkcióval, ugyanis nagyon kevés olyan lehetőség van, ahol legálisan lehet a Bitcoinnal fizetni, ezek is döntően marketing okokkal magyarázhatók. Ennél persze bonyolultabb a helyzet, hiszen egyes hírek szerint illegális csatornákon, például a kábítószer kereskedelemben nagyon komoly a használata. Megoszlik a szakértők véleménye is, hogy a felhalmozási, kincsképző funkcióját tekintve – szintén a meglehetősen nagy volatilitás miatt – mennyire tölti be a Bicoin. A fizetési eszközként azért nem lehet jelenleg a hagyományos versenytársaknál sokkal drágábban és lassabban tudnak tranzakciókat lebonyolítani. 

Más kérdés, hogy megoldanák azt, hogy a Bitcoinnal, illeve annak váltópénzével a százmilliomod részét érő satoshival hasonlóan alacsony tranzakciós költségek mellett lehessen fizetni, mint a versenytársakkal, akkor rögtön egészen más lenne a helyzet. Az érme másik oldala viszont az, hogy világszerte az államok és a tőkepiaci ellenőrző szervek igyekeznek szabályok közé szorítani a kriptovalutát, ami sokak számára csökkenti a vonzerejét. Ráadásul a számos bank és más pénzpiaci intézmény is gőzerővel dolgozik azon, hogy a blockchain technológiát alkalmazva vetélytársat állítsanak a Bitcoinnak. 
 
Frissítés: a BitCoin közben épp leszállóágra került, öt nap alatt elveszítette értéke harmadát.
 
mfor.hu