2018. január 18. 11:34

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát. Ugyanakkor egyre több szakértő várja azt, hogy beteljesülnek a nagy visszaesést előrejelző jóslatok.

Szerdán tízezer dollár alá csúszott a bitcoin árfolyama, egy hónap alatt értékének csaknem a felét elvesztette.  Röviddel 17 óra után 9526 dolláron jegyezték a luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon, míg december 18-án még rekordszinten, 19 511 dolláron állt.

A tízezer dollár alatti szintről a nap végén visszakapaszkodott, és az árfolyam megközelítette a nap végén a 11 ezres szintet. Csütörtökön mérsékelt, 2 százalék körüli mínusszal nyitott a kriptovaluta az európai piacokon. Így azt mondhatjuk, hogy a szerdai gyomrost egyelőre túlélte az árfolyam, ám a tavaly jellemző, egy-egy esést követő erőteljes visszapattanásra jelenleg nem képes.

Ahogy a kriptovaluták rövid története során lenni szokott, a Bitcoin esése magával rántotta a többi nagyobb hasonló eszközt is, így az Ethereum és a Ripple is komoly veszteséget szenvedett el. A Bitcoin piaci kapitalizációja az egy hónapos esést követően 180 milliárd dollárra süllyedt, de már az Ethereum sem éri el a 100 milliárdos, Ripple pedig az 50 milliárd dolláros szintet.

A kriptoeszközök piacán 10 nap alatt 370 milliárd dollár vált semmivé!

A szakértők a mostani zuhanás hátterében több tényező együttes hatását látják. Öt komoly negatívumról beszélnek a szakértők. Az első Dél-Korea, amelynek igazságügyi minisztere a múlt héten beszélt arról, hogy dolgoznak egy olyan törvénytervezeten, amely a kriptovalutákkal való kereskedelmet teljesen betiltaná. A mostani nagy áresésnek ez a bejelentés adta az első lendületet.

Hasonló a helyzet Kínában, ahol már a tavalyi év végén bevezettek korlátozásokat. Ám most Peking a kriptodevizákkal történő kereskedés teljes körű tilalmának bevezetését szeretné megvalósítani, olyan módon, hogy akik vétenek a szabályok ellen, azokat komoly büntetőjogi szankciókkal sújtanák. A fenti két ország Japán mellett az ázsiai forgalom nagy részét adja, így a piacról való eltűnésük komoly keresletcsökkenést eredményezne.

A harmadik ok Oroszország, amely a fenti két másik országhoz hasonlóan szeretne fellépni, és megtiltani a kriptovaluták kereskedelmét. Az orosz elnök Vlagyimir Putyin kedden beszélt a lehetséges korlátozásokról.

A Bitconnect eltűnése is komoly aggodalmat váltott ki, hiszen a cég nem csak kereskedési platformot működtetett, de segítette új projektek elindítását is egyrészt befektetők toborzásával, másrészt hitelek felhajtásával. A Bitconnect ügyében egyelőre ellentmondásos hírek jelentek meg, az azonban egyértelmű, hogy a befektetők eltemették a céget, a Bitconnect coin 94 százalékot zuhant az elmúlt napokban.

Érdekes módon a szakértők által sorakoztatott ötödik ok az, hogy immár formális, szabályozott keretek között is lehet Bitcoin hátterű termékekkel kereskedni, hiszen mind a chicagói, és a New York-i piacon is van a kriptovalutára szóló határidős termék. A pesszimista hangulat felerősödésével viszont ezeknek a termékeknek az ára többször is az azonnali piac árai alá került. Emiatt a Bitcoin tulajdonosoknak megéri eladni a meglévő Bitcoinjaikat és azzal egy időben az annál olcsóbb határidős terméket megvenni. Ez viszont egy önmagát generáló lefele mutató folyamatot tud felerősíteni.


Az esés hatására természetesen előkerülnek ismét azok a szakértők, akik immár fél éve folyamatosan az kommunikálták (még a mostaninál jóval alacsonyabb szinteken), hogy a kriptoeszközök piaca összeomlik. Vannak ugyanakkor akik szerint nem az a kérdés immáron, hogy a Bitcoinnal mi történik, sokkal fontosabb, arra figyelni milyen folyamatokat indít el a zuhanás. Szerencsés esetben ez izolált esemény lesz, a gyakorlatban erre azonban csak ritkán van példa, így könnyen előfordulhat, hogy a kriptopénzek piacán elszenvedett veszteségeik miatt a befektetők más eszközeik (részvény, kötvény) eladására kényszerülhetnek, ennek viszont akár komoly globális következményei is lehetnek, és elindíthatják a tőzsdéken régóta várt korrekciót.

mfor.hu