2018. január 9. 18:07

Érdekes nyilatkozat látott napvilágot, már az egyik legismertebb kriptovaluta, az Ethereum társalapítója is azt várja, hogy egy krach tegyen rendet az eszközök piacán.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Bitcoin őrült emelkedése megnyitotta tavaly a kaput több más virtuális pénz előtt is. Miután a befektetők minden kriptoeszközre vevők, ezért ezek száma gombamód szaporodott az utóbbi egy évben. Jellemző a helyzetre, hogy a kriptoeszközök mögötti blockchain technológia is elképesztő buzzword lett. A minap például Long Island Iced Tea Corp. nevű üdítőket és jeges teát gyártó cég gondolt egyet és a kritpovaluták sikerét meglovagolva megváltoztatta a nevét Long Blockchain-re. Az eredmény az lett, hogy néhány nap alatt háromszorosára nőtt a részvényeinek ára.

Noha forradalmi változásokat generálhat ez a technológia, a mostani helyzetet sokan fék nélküli lufifújásnak látják. Ráadásul immár nem csak a pénzvilág megmondó emberei kezdenek besokallni, hanem a technológia lefektetői is. Most például Charles Hoskinson, az Ethereum társalapítója vélekedett úgy, hogy komoly összeomlásra számít a kriptoeszközök piacán. Szerinte a küszöbön áll a konszolidáció és az immár több száz virtuális pénz egy rész egy ilyen "tisztítótűzben" el fog tűnni.

Charles Hoskinson, aki jelenlegi vállalkozása révén a Cardano nevű eszközben érdekelt, meglehetősen sarkos véleményt mondott. Szerinte a most burjánzó kriptoprojektek egy jelentős része irreális, sok olyan vállalkozás van, amelyeknek nincs se erős fundamentumuk, se jó technológiájuk. Ezért aztán a projekt meghirdetésekor kitűzött célt soha nem fogják tudni elérni, így előbb-utóbb elbuknak. Ami viszont jelenleg elfedi a problémákat, az a pénz, hiszen elképesztő összegeket tudnak megszerezni most ezekhez a projektekhez. Sok lufi azért nem tud bebukni, mert hiába égetnek el évente 10-20 millió dollárt, ha közben 1 milliárdos tartalékot sikerült felhalmozni.

Noha Charles Hoskinson nem nevesítette egyik kamu projektet sem, számos példát lehet találni, ami „messziről bűzlik”. Érdekesnek nevezhető kezdeményezés például a Dogecoin, amely az elmúlt két években képtelen volt a szoftverük frissítésével előrukkolni, noha a kriptománia sodrásában az elmúlt napokban a projekt mögötti fizetőeszköz kapitalizációja elérte a 2 milliárd dollárt. Hasonló értékeléssel bír a Dentacoin is, amely azt tűzte ki célul, hogy a blockchain technológia révén oldják meg a fogászati iparág globális kérdéseit, ám már a szerveződés mögött állók is kétkednek a célok megvalósulásában. Természetesen az immár sok száz különböző kriptovaluta között van számos, amely nagy volumenű projekt és erős szakmai háttérrel is bír, de ahogy a fenti példák mutatják, a hurráoptimizmus felszínre hozott sok olyan kezdeményezést, amelyek meglehetősen kétséges kimenetelűek.

mfor.hu