2019. június 14. 12:25

Kérdés, sikerül-e megismételni a tavalyi jó évet a biztosítási szektorban, bekavarhat például az új államkötvény.

Tavaly 8,5 százalékkal emelkedett a magyar biztosítók díjbevétele, amely első alkalommal lépte át a bűvös ezermilliárd forintos határt - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai tájékoztatóján. Pandurics Anett, a szervezet elnöke szerint a gazdasági növekedést (4,9 százalék) jelentősen felülmúló bővülés elsősorban a nem-életágban (például gépjárművekkel összefüggő biztosítások) jelentkezett, de az élet-ágban is jók lettek a nyugdíjbiztosítási piac árbevételi mutatói. Mint az elnök mondta, az eredmények az öngondoskodás javulásának, valamint a gépjárműpiac fellendülésének (ideértve a szervizdíjak, alkatrészköltségek emelkedését) tudhatók be leginkább.

Egyre gyakoribb lesz az aszálykár Egyre gyakoribb lesz az aszálykár

Ami az idei évet illeti, az elnök a nem-élet ágban számít a GDP bővülését meghaladó növekedésre, az élet-ágnál azonban nem merne hasonló jóslatba bocsátkozni. Nem is annyira a cafeteriarendszer idei változása (szűkült a kedvezményes adóval nyújtható juttatások köre) miatt, hanem mert nehéz megbecsülni az új, június elején kibocsátott államkötvény forráselszívó hatását  - mondta érdeklődésünkre.

Attól kevésbé tart, hogy az őszre várt nyugdíjkötvény zavart okozna, mert nem ismertek még annak a feltételei, ami pedig tudható - jóval hosszabb, 25 éves futamidő, mint a hagyományos kötvények esetében, ilyen hosszú időre pedig nem biztos, hogy szívesen lekötik a pénzüket a magyarok - az alapján csekélyebb lehet a nyugdíjkötvény piaci részesedése, mint ami az ötéves futamidejű Magyar Állampapír Plusztól várható (amelyből másfél hét alatt több mint 500 milliárd forint értékben jegyeztek le).

A sajtóbeszélgetésen újságírói kérdésekre szóba kerültek azok a területek, amelyek a jövőben állíthatják kihívás elé a biztosítási szakmát.  Ilyen az önvezető jármű és a klímaváltozással kiemelten érintett mezőgazdaság. Előbbinél teljesen új helyzetet teremt a technológia, ami más biztosítási modellt feltételez, mint a hagyományos gépjárműveknél: a felelősségbiztosítás nem az autó vezetőjére vonatkozik ugyanis, hanem az ipari technológia - így az autó szoftverének - szállítóira, előállítóira - hívta fel a figyelmet Pandurics Anett.

A mezőgazdasági biztosítások jelenleg nem tesznek ki nagy súlyt a biztosítási piacon, a MABISZ szerint mindössze 4 biztosító kínál ilyen terméket, aminek a szokásosnál nagyobb kiszámíthatatlansági faktor az oka. A külső körülmények - ebben az esetben az időjárás - befolyása ugyanis jóval nagyobb az agráriumban, mint más ágazatban, iparágban. Mindazonáltal a klímaváltozás bizonyosan fel fogja értékelni ezt a biztosítási típust, a szélsőséges időjárás a korábbinál nagyobb hatással lesz a terméseredményekre, ezért a termelőknek, gazdáknak az eddiginél is fontosabb lesz, hogy megfelelő biztosítással rendelkezzenek.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.