2019. március 28. 17:45
MTI

Lehet egy jobb és egy rosszabb forgatókönyv is.

Kettős és szimmetrikus inflációs kockázatokat lát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő 5-8 negyedéves előrejelzési időszakban, a kétféle forgatókönyv pedig eltérő monetáris kondíciókat jelenthet - mondta el  Nagy Márton, az MNB alelnöke a V4 és Románia befektetési szemináriumon.

Mindenre igyekszik felkészülni az MNB Mindenre igyekszik felkészülni az MNB

A Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett csütörtöki, budapesti tanácskozáson ismertette, az MNB két kockázati pályával számol az alapforgatókönyvhöz képest, az egyik a gyorsabb hazai bérnövekedés és fogyasztás miatti magasabb inflációs pálya, a másik a külső környezet romlása miatti vártnál alacsonyabb pénzromlási ütem.

Az első pálya szigorúbb monetáris kondíciókat indokolhat a következő negyedévekben, az utóbbi viszont lazább monetáris feltételeket hozhat magával - mondta.

A kockázatok "szimmetrikusak", tehát a két kockázati pálya bekövetkezési valószínűsége azonos. Az infláció alakulását meghatározó tényezőket kettősség jellemzi, a továbbra is élénk belső kereslet növeli, a romló külső konjunkturális környezet fékezi az infláció ütemét - mondta az MNB alelnöke.

Megismételte, mivel a jegybank elérte 3 százalékos inflációs célját, mostantól az árstabilitás fenntartására fókuszál.

Az alelnök indokoltnak nevezte a monetáris kondíciók márciusi megváltoztatását, ugyanakkor jelezte, a további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeli alakulása fogja meghatározni. Ismét megerősítette, a márciusi lépés egyedi döntés volt, minden egyes negyedévben a negyedéves inflációs jelentés függvényében határoznak a további intézkedésekről.

Az MNB prognózisa szerint az infláció a következő időszakban is 3 százalék körül ingadozhat.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Raiffeisen Bank ajánlata szerint a törlesztőrészlet 60 043 forint, a THM pedig 8,38 százalék, a K&H Bank személyi kölcsöne pedig 60 100 forintos törlesztőrészlettel és 8,12 százalékos THM-mel vehető vel. A Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!