<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ez történt az elmúlt fél napban az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • A háború kitörése óta először tett látogatást Vlagyimir Putyin a megszállt ukrajnai területeken. A Kreml éjjeli közlése szerint az orosz elnök a múlt évben súlyos harcok sújtotta Mariupolba látogatott el. Helikopterrel érkezett, majd körbeutazott a városban, és beszélgetett a helyiekkel, írta a Spiegel. Emellett tájékozódott az újjáépítési munkálatok állásáról.

  Röviddel korábban, szintén szombaton a Krímben tett előre be nem jelentett látogatást az orosz elnök a félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának kilencedik évfordulója alkalmából.
  Vlagyimir Putyin Szevasztopolban a Krím-félszigeten 2023. március 18-án. Fotó: Kreml/Anna Sadovnikova
  Vlagyimir Putyin Szevasztopolban a Krím-félszigeten 2023. március 18-án. Fotó: Kreml/Anna Sadovnikova
 • Jean-Claude Juncker szerint Ukrajnának fel kell kínálni az EU-belépés perspektíváját, ugyanakkor gyors csatlakozásra nincs esély. Az Európai Bizottság volt elnöke szerint ennek oka, hogy az ország háborúban áll, és ezért a szükséges reformokat nem  tudja teljesen végrehajtani. Az ugyanakkor nagyon valószínű, hogy hosszútávon EU-tag lesz Ukrajna, mondta Juncker a Luxemburger Wort nevű lap podcastjában a német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint.
   
 • Újabb szankciókat jelentett be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszország, valamint szövetségesei, Irán és Szíria ellen. Ezek mintegy 400 személyt és céget érintenek, köztük azokat a személyeket, akik felelősek azért, hogy Irán drónokat ad el Oroszországnak, amely beveti azokat az ukrajnai háborúban.
   
 • Két ember életét vesztetette, nyolc pedig megsérült a kelet-ukrajnai Kramatorszkot ért orosz támadásokban szombati ukrán közlések szerint. Egy parkból, valamint egy lakóövezetből is jelentettek robbanásokat.