2018. szeptember 10. 10:34
mfor.hu

Az Európai Bizottság egy belsős dokumentuma szerint ez egy fegyveres egység lenne, mely 2020-ra már működhet is.

10 ezer fős határőrség felállítását tervezi az Európai Unió a migráció megfékezésére, írja a Financial Times az Európai Bizottság egy, a lap által megismert dokumentumára hivatkozva. Az őrség 2020-ra állna fel, tagjai fegyvert viselhetnének, és az unió határain belül és azon túl is be lehetne vetni őket, áll az iratban. Az egység megállítaná az EU-ba érkező migránsokat és az uniós tagállamok közti illegális utazásokat, valamint felgyorsítaná azoknak a hazaküldését, akiknek elutasították a menekültkérelmét. A határőrség tervét Jean-Claude Juncker EB-elnök szerdán jelenti be.

fotó: MTI fotó: MTI

A határőrség terve azután született meg, hogy nyáron Olaszország nem engedélyezte több, menekülteket szállító hajó kikötését. Egy meg nem nevezett EU-s tisztviselő "az igazság pillanatának" nevezte a tervet, egy magasabb beosztás diplomata pedig arról beszélt, hogy amennyire csak lehet, ki akarják terjeszteni a külső határok védelmét, és ki akarják segíteni a "frontvonal" országait.

A 10 ezer fős őrség az Európai Határ- és Parti Őrség vezetése alatt fog működni, mely kiterjesztett jogokat kap arra, hogy információt cseréljen az EU-n kívüli államokkal, annak érdekében, hogy felgyorsítsák a migránsok visszaküldését. Az őrséget a harmadik országokban is bevethetik, az adott, helyi kormányok beleegyezésével.

A határőrség java részét a mediterrán országokban fogják elszállásolni, ez pedig ezekben az országokban kényes kérdéseket vethet fel, amennyiben meg akarják őrizni a saját határőrségük szuverenitását. Egy ilyen, mediterrán országbeli tisztviselő a tervezetet kétélű kardnak nevezte a Financial Times érdeklődésére. "Jó, hogy lesz struktúra és hogy nő az erőnk, de mindig megvan a veszélye annak, hogy a szövetségi irányítás átveszi a nemzeti irányítás helyét."

A határőrség tervét annak ellenére terjesztik a Bizottság elé, hogy a 2015-ös menekülthullám levonulása óta annak a migránstömegnek csak töredéke érkezik az EU-ba. Ez alapján a tervezet inkább tűnik az unió populistái által is fűtött morális pánikra adott válasznak. Az EU még júniusban mutatott be egy másik tervet, mely szerint az Európában már partra szállt menekülteket az unión belüli központokba gyűjtenék, és onnan irányítanák az újraelosztásukat, valamint a harmadik országokban létrehoznának úgynevezett "partraszállási platformokat", ahová a menekülteket szállító, de még ki nem kötött hajókat terelnék. A migránsok itt adhatnák be a menekültkérelmüket, és itt várhatnák meg, míg azokat elbírálják. Ez a terv is nagyon korai szakaszában tart még.

Az EU tervei között egy pozitívabb hangvételű program is szerepel a migráció kezelésére. Ezt afrikai országokban indítanák el, a lényege az lenne, hogy a szakképzett dolgozók az EU-ba szóló, hosszú idejű munkavállalási vízumért folyamodhatnának, így válhatnának legális bevándorlókká.