2p

A tizedik hónapban 5,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

Októberben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés üteme alig különbözik a szeptemberi 5,8 százalékostól.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben - a tavaly októberi alacsony bázis következtében - 11,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene egy év alatt. Az élelmiszerek és üzemanyagok forgalma augusztushoz képest tovább gyorsult, a nem élelmiszer jellegű termékek kereslete mérsékeltebben emelkedett.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,0 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,7 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer jellegű termékek kiskereskedelmi forgalmának átlagosan 6,3 százalékos emelkedésén belül használtcikk-üzletekben 16,7, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 16,1, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 9,9 százalékkal nőtt az eladások naptárhatással kiigazított volumene. A könyvesboltokban, számítástechnikai- és egyéb iparcikküzletekben 7,9 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,0 százalékkal emelkedett az értékesítés. A bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,3 százalékkal csökkent a forgalom.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 11,9 százalékkal emelkedett, ami hosszú ideje a legkisebb adat. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,2 százalékkal csökkentek.

A kiskereskedelmi forgalom októberi nominális értéke 1278,2 milliárd forint volt, az eddigi legnagyobb összeg és meghaladta a karácsonyi vásárlások miatt legnagyobb decemberi forgalmat, mind tavaly, mind 2019-ben, az előző havinál pedig 7,1 százalékkal volt nagyobb.

Az év első tíz hónapjában a forgalom volumene - szintén a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyformán - 3,1 százalékkal nagyobb volt, mint a múlt év azonos időszakában.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!