2017. október 6. 08:35

A fejlesztések 2019 novemberére fejeződnek be.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az árvízvédelmi kockázatot csökkentő, 12 milliárd forintos költségvetésű beruházás indult uniós támogatással az Alsó-Tisza mindszenti és a Hármas-Körös torkolati szakaszán - közölte a regionális vízügyi igazgatóság vezetője pénteken a helyszínen.

Kozák Péter elmondta, a tervek szerint 2019 novemberére befejeződő fejlesztések célja az elöntési kockázat és a védekezési költségek csökkentése, a térség településein - Baks, Szentes, Apátfalva, Mindszent, Szegvár - élő több mint 45 ezer ember biztonságának javítása.

Katonák erősítenek meg egy gátat az árvízi védekezés során. (illusztráció, fotó: Szekeres Panna / MTI)

A Tisza bal partján Mindszent térségében mintegy 5,4 kilométer hosszúságban a mértékadó árvízi szintnek megfelelően, mintegy 120 centiméterrel megemelik a töltéskoronát, ezzel párhuzamosan megerősítik a töltéstestet is, a mentett oldalon 1:4, a vízoldalon 1:3 lejtésű rézsűt kialakítva. A védekezési munkálatok megkönnyítése érdekében üzemi út is épül. Hasonló munkálatok indulnak a Hármas-Körös bal partjának torkolati szakaszán 4,3 kilométer hosszúságban - közölte a szakember.

Árvízkapu épül a Dongéri-főcsatorna és a Sámson-Apátfalvai-főcsatorna torkolatánál, így a továbbiakban a magas vízszintek idején nem éri árvízi terhelés a csatornák töltéseit. Annak érdekében, hogy a térségben összegyűlő belvizet árvizek idején is át tudják emelni a Tiszába, az igazgatóság 40 mobilszivattyút is vásárol - tudatta az igazgató.

A projekt része a korábbi árvizek idején megsérült Mindszent I. szivattyútelep és az ahhoz kapcsolódó, a töltést keresztező és jelenleg már árvízi kockázatot jelentő műtárgyak elbontása, valamint a Mindszent II. szivattyútelep felújítása és kapacitásának bővítése - mondta Kozák Péter.

MTI