2017. augusztus 11. 15:32

Júliusban rekordmélységbe zuhant a kormány jegybanknál vezetett számlájának egyenlege.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes statisztikai mérlege szerint a kormány jegybanknál vezetett számláján július végén 1069 milliárd forint volt, aminél alacsonyabbra legutóbb 2015 decemberében volt példa. Utóbbinál azonban nagymértékben bejátszottak mesterséges folyamatok is. Év végén a kormány ugyanis kisebb trükkökkel, részben ennek a számlának a leapasztásával segítette a csökkenő adósságráta megvalósulását. Ha emiatt az év végi adatokat nem vesszük figyelembe, tehát csak az évközbeni egyenlegeket nézzük, akkor egészen 2014 februárjáig kell visszamennünk, hogy a mostaninál kevesebb pénzt találjuk a számlán. Akkor az 1000 milliárd forintot sem érte el az egyenleg.

A július végi állapot előző hónaphoz képest 280 milliárd forintos csökkenés eredménye, míg az egy évvel korábbinál 315 milliárddal jelent kevesebb pénzt. A havi csökkenéshez nagyban hozzájárult az a tény is, hogy július elején egy 10 éves devizakötvény lejárata volt esedékes, amiért számításaink szerint közel 234 milliárd forintot biztosan ki kellett fizetniük.

A törlesztés szerepét igazolja vissza, hogy a jegybanknál vezetett számlának főként a devizabetét része apadt: a júniusi 668 milliárd után már "csak" 418 milliárd forint volt rajta. Ezzel szemben a forintbetétek állománya 31 milliárddal apadt 650-re.

Megállíthatatlan a készpénz

A Magyar Nemzeti Bank által péntek reggel közzétett statisztika szerint hónapról hónapra szinte töretlenül emelkedik a forgalomban lévő készpénz állománya. Július végén 4790 milliárd forint volt forgalomban a korábbi 4762 milliárd után, egy évvel ezelőtt még "csak" 4469 milliárdot közölt a statisztika, vagyis egy év alatt 7,1 százalékos volt a bővülés mértéke.

mfor.hu