2018. január 12. 09:43

Tavaly év végén a korábbi években jól megszokott folyamatok zajlottak a kormány jegybanknál vezetett számláján.

2017 decemberében 693,9 milliárd forintnyi likvid tartaléka volt a kormánynak a jegybanknál vezetett számláján (Kincstári Egységes Számla) - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes statisztikai mérlegéből. Az állomány 267,4 milliárd forinttal alacsonyabb a novemberinél, az egy évvel korábbi szintnél pedig 446 milliárddal kevesebb. A csökkenés olyan mértékű volt most év végén, hogy ezzel 2 éves mélypontra süllyedt a betétállomány nagysága.

Utoljára ennél kevesebb pénze a kormánynak 2015 decemberében volt, 659,6 milliárd forint.

Most decemberben a csökkenés főként a forintbetétek állományát érintette, a korábbi 620 milliárd után 385 milliárd maradt a számlán, a devizarészen csak minimális változás történt, 341 milliárdról 308-ra apadt az állomány.

Az év végi változás lényegében megfelel a korábbi években mutatott kormányzati gyakorlatnak, mivel év közben a betétállomány feltöltése jellemző, hogy aztán év végén legyen miből költekezni. Persze, a kormány ezt az eszközt az államadósság csökkentésére is felhasználta és a korábbi években állampapírok visszavásárlása is fordított pénzt a költségvetési kiadások finanszírozása mellett. Most azonban elsősorban az uniós programok előfinanszírozása, az év végi tetemes pénzforgalmi hiány és a decemberi pénzosztogatás az, ami a mélypontra süllyedő betétállományhoz hozzájárult.

Az alacsony kormányzati betétállomány kockázatokat is rejt magában, igaz, a jelenlegi körülmények között nehéz elképzelni az alábbi forgatókönyv bekövetkezését. A piaci körülmények bármikor, szinte egyik napról a másikra alakulhatnak úgy, hogy nehezebbé válik a magyar állampapírok értékesítése, így a forrásbevonás. Ezért a költségvetési hiány finanszírozása is okozhat problémákat. A korábbi évek tapasztalatai alapján a büdzsé jellemzően "fejnehéz" szokott lenni, vagyis a nagyobb hiányok mindig az év első felében mutatkoztak. Ezt a tendenciát a tavalyi év borította fel, a második félévben az uniós programok előfinanszírozása miatt ugyanis tetemes hiányok jelentkeztek. A költségvetési hiányok finanszírozása mellett a lejáró állampapírok is fedezetet igényelnek, tehát problémásabb piaci körülmények és alacsony betétállomány mellett ez is nehézzé válhat.

Jelenleg azonban sem a költségvetési, sem a piaci folyamatok nem utalnak hasonló jellegű problémák felmerülésére.

Székely Sarolta
mfor.hu