2017. december 14. 14:58

A paksi hitelből már nem hívunk le újabb részt 2017-ben.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Itt az év vége, ilyentájt a minisztériumok plusz pénzekért bombázzák a kormányt, ha a kamara helyzete azt lehetővé teszi. Így van ez idén is - derült ki kérdésünkre a mai Kormányinfón.

Lázár János 

Azt kérdeztük Lázár Jánostól, hogy a miniszterek mekkora kiadási igénnyel ültek be az idei utolsó kormányülésre, amit ezen a héten tartottak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza szerint 30-50 milliárd forintról volt szó, tehát ennyivel bizonyosan emelkedhetnek idén a költségvetés kiadásai.

Ez azonban nem veszélyezteti a tervezett hiányt. Az év elején a GDP 2,4 százalékában határozták meg a deficit mértékét, s Lázár mai tájékoztatása szerint jó esély van rá, hogy a plusz kiadásokkal együtt is jobb lesz ennél az egyenleg.

Az államadóssággal kapcsolatosan már nem tudott ennyire magabiztosan nyilatkozni. Azt ugyanis az év hátralévő részében még befolyásolhatják a gazdasági folyamatok, például az árfolyam. Kérdésünkre, hogy sikerül-e a kormánynak minden, az adósság csökkentésére vonatkozó minden hatályos jogszabályt betartania, Lázár nem tudott egyértelmű igennel válaszolni. Jelezte ugyanakkor, hogy mindent el fognak követni ennek érdekében.

Érdeklődésünkre az is elhangzott, hogy további hitelt idén már nem hívnak le a paksi bővítéshez kapott orosz hitelből. Eddig egyszer hívott le a magyar fél egy nagyjából 100 millió eurós tételt. Vagyis az atomerőműben jövő év elején induló beruházás előkészítésére minden más kiadást a magyar költségvetésből fedeztek 2017-ben.

Lázár János bejelentette, hogy a Visegrádi Négyek csoportja - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - együttesen több mint 36 millió euróval járul hozzá a menekülthelyzet kezeléséhez. Ebből Magyarországra 9 millió euró jut. Az olasz kormánnyal kötött megállapodás értelmében a pénzt a líbiai térségben költik el.

Baka F. Zoltán

mfor.hu