2007. július 29. 20:01

Az elmúlt öt hónapban közel 25 ezer igény érkezett, amelyből 17,5 ezret bírált el a Vám- és Pénzügyőrség. Ennek keretében 4,2 milliárd forint adót fizettek vissza az autótulajdonosoknak.

A regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-i hatályba lépése óta eltelt több mint öt hónapban 17657 esetben, kamatokkal együtt 4,2 milliárd forint regisztrációs adót térített vissza a Vám- és Pénzügyőrség - mondta el Sipos Jenő, a testület szóvivője.

Az előzetes felmérés szerint mintegy 73 ezer kérelemmel és mintegy 8-10 milliárd forint visszafizetésével számolt a Vám- és Pénzügyőrség, ugyanis 2004. május 1. és 2005. december 31. között ennyi használt gépjármű után fizették meg a regisztrációs adót, aminek egy bizonyos részét igényelhették vissza az ügyfelek.

Eddig 24652 beadvány érkezett a Vám- és Pénzügyőrséghez, amiből 18193-at már jogerősen elbíráltak a fővámhivatalok, és az ügyfelek számára kedvező döntést hozva részeleges adó-visszatérítést rendeltek el.

A fővámhivatalok a törvényi feltételek hiánya miatt július végéig jogerősen mintegy 536 kérelmet, míg nem jogerősen 489-et utasítottak el, amelyekhez zömében a kérelmezők nem csatolták a szükséges okmányokat, bizonylatokat.

A tapasztalatok szerint többnyire azok kezdeményezik a regisztrációs adó részleges visszatérítését, akik korábban saját nevükben fizették meg az adót, és azt másra nem hárították át - mondta a szóvivő. A regisztrációs adó részleges visszatérítésére vonatkozó kérelmeket a törvény hatálybalépésétől számított 180 napon belül lehet előterjeszteni, azaz 2007. augusztus 13-ig. Az ezt követően benyújtott kérelmeket, mint késve előterjesztett beadványokat, a vámhatóság érdemi vizsgálat nélkül el fogja utasítani.

MTI/Menedzsment Fórum