2017. október 18. 11:36

A program során 517 milliárd forintot kaszált az államkincstár.

Végre megtudtuk, mennyi bevételt hozott az államnak a leteledési kötvények kibocsátása. A politikailag kényes programban meghatározott összegért vásárolt kötvényekkel nyertek letelepedési engedélyt külföldi személyek.

Varga Mihály 

Varga Mihály most egy parlamenti írásbeli válaszban elárulta, hogy az idén márciusban lezárult értékesítési időszak során összesen 575 milliárd forint (1,8 milliárd euró) névértékben értékesítették a kötvényeket, ténylegesen 517 milliárd forint (1,7 milliárd euró) ellenérték fejében.

A különbözet abból adódik, hogy a különleges jogokat biztosító papírokat diszkontáron értékesítették, a futamidő végén pedig az elszámolás névértéken történik.

A most közölt számok egyébként azt sejtetik, hogy a kötvényprogram utolsó három hónapjában, tehát 2017 január és március között intenzíven folyhatott a kötvényeladás. Az Államadósság Kezelő Központ tavalyi évről szóló jelentése szerint ugyanis a letelpedési kötvények 2016 végi állománya 402 milliárd forint volt.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a program bevezetésére kettős célt szolgált: az adósságpiaci anomáliák kezelését a 2008-as válságot követő időszakban egy olyan eszközzel, amit nem lehet hirtelen kivonni, mert 5 éves futamidejű; illetve külföldi befektetők vonzását, akik vagyont, tőkét hoznak az országba.

Fontos még megemlíteni, hogy Varga Mihály ebben az esetben nem hagyta nyitva a lehetőséget a program újraindítására, pedig korábbi kormánypárti nyilatkozatokban általában homályosan fogalmaznak erről.