2017. szeptember 28. 13:14

Durva egészségügyi központosításra készülnek.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Idén konszolidálni fogják a kórházakat, mivel augusztus végéig 35 milliárd forint adósságot halmoztak fel – ismertette portálunk kérdésére Lázár János a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter felidézte, hogy évről évre újraépül az adósság az egészségügyi intézményekben, s az állam ezekért mindig jótáll. Így tesz idén is, a döntést a korábbi esztendőkhöz hasonlóan év vége felé hozza meg a kormány.

Lázár ezzel összefüggésben arról is beszélt, hogy szükségessé vált az egészségügyi intézményhálózat teljes körű felülvizsgálata. A végrehajtás szerinte azonban bizonyosan 2018 tavasza után indulhat el (ezt ugyan nem tette hozzá, de jövő tavasszal tartják a következő országgyűlési választást).

Szavaiból kiderült, hogy a kormány az egészségügyi forrásfelhasználás szigorú központosítására készül, így például a beszerzések, könyvelések, elszámolások tekintetében. Lázár nehezen érthetőnek tartja, hogy miért tud egyik kórház adósság nélkül működni, máshol pedig miért nem tudnak kijönni a pénzügyi keretből. Ez szerinte nyilván a forrásfelhasználás anomáliáira mutat rá.

Most azonban ezzel élesben nem foglalkozik a kormány, idén csak a konszolidáció szerepel napirenden. Portálunk kalkulációi szerint év végéig akár 50 milliárd forint adósság is összegyűlhet az ellátórendszerben.

Baka F. Zoltán

mfor.hu