2017. október 12. 09:07

Nem akarják kitenni Lázárt a politikai csatározásoknak.

Ma is elmarad a Kormányinfó, azon kevés fórumok egyike, ahol a kormány valamely tagját éles kérdésekkel lehet bombázni. Feltűnő, hogy az őszi politikai szezon kezdete óta ez már a harmadik alkalom, hogy tájékoztatás nélkül maradunk. A nyár elején beharangozott tervek szerint augusztus 24-én tartották volna az első tájékoztatót, de ez rögtön átcsúszott a következő hétre. Ezután szeptember 14-én, valamint most, október 12-én is úgy döntöttek Lázár Jánosék, hogy nem állnak a nyilvánosság elé.

Kovács Zoltán és Lázár János az egyik Kormányinfón 

Pedig a 2015 tavaszán indult Kormányinfót azért találta ki Orbán Viktor kormányfő, hogy Lázáron keresztül heti rendszerességgel adjanak tájékoztatást a kormány ügyeiről. Erre utal az esemény elnevezése is: Mit, miért tesz a kormány?

Egészen ez év tavaszáig nem is nagyon volt rá példa, hogy elmaradt volna a tájékoztatás. Ha erre mégis sor került, akkor annak rendkívüli oka volt, például mert külföldre kellett utaznia az esemény gazdájának, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Most viszont azt tapasztaljuk, hogy mintha kevésbé lenne már fontos a döntéshozóknak, hogy a mikrofonok és kamerák elé álljanak. Kormányzati forrásaink szerint ez nem véletlen, tudatos döntés áll emögött. Mint portálunknak elmondták, benne vagyunk a választási kampányban, ezért érdemes minél kevesebb felületet hagyni a pártpolitikai csatározások kibontakozásának. Márpedig kormányzati szakemberek szerint a Kormányinfók ebbe az irányba mozdulhatnának el az előttünk álló időszakban. Számítani lehet tehát arra, hogy a jövő tavaszi választásig egyre többször maradhatnak el a Kormányinfók.

Megkérdeztük erről Kovács Zoltánt is. A kormányszóvivő azzal magyarázta a tájékoztatók ritkulását, hogy igazodnak a kormány munkarendjéhez. Ebben az időszakban pedig kevesebb aktualitás van, amiről be lehetne számolni, a hangsúly máshova – a politikára - kerül. Kovács Zoltán szerint fontos, és hatékony tájékoztatási forma a Kormányinfó, de mivel ebben a ciklusban kezdték el megtartani ezeket, eddig nem volt tapasztalatuk arról, hogy a ciklus vége felé hogyan, milyen rendszerességgel érdemes folytatni a tájékoztatást.

A rendelkezésre álló információink alapján tehát egyáltalán nem lenne meglepetés, ha a közeljövőben egyre sűrűbben maradnánk Kormányinfók nélkül.

Baka F. Zoltán

mfor.hu