2017. július 11. 17:10

Töretlenül bővült májusban is a kereskedelmi szálláshelyek forgalma. Az adatokat böngészve néhány érdekességet is felfedezhetünk.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A KSH kedden közzétett adatai szerint 5,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma. 2017. májusig a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégeké 4,5 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest. A naptárhatástól megtisztított, vendégéjszakában mért külföldi vendégforgalom 7,6 százalékkal, a belföldi vendégforgalom 5,5 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 17 százalékkal emelkedett.

A külföldi vendégek száma 1,3 millióra emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom hattizede Budapesten jelentkezett, ahol 8,3 százalékos volt a növekedés. A turisztikai régiók közül a legnagyobb mértékű (25%-os) bővülés Dél-Alföldet jellemezte.

A belföldi vendégek száma megközelítette az 1,1 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a kempingek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. A turisztikai régiók többségében stagnált vagy kismértékben emelkedett a vendégéjszakák száma, a szálláshelyek Budapest–Közép-Dunavidéken (+13%), illetve Dél-Alföldön (+8,7%) mértek jelentősebb növekedést. Noha az előző évi keret lejárata miatt arra lehetett számítani, hogy megugrás lesz a Széchenyi Pihenőkártya használatánál. Ehhez képest nem volt drasztikus növekedés, hiszen a kártyatulajdonosok 2,9 százalékkal többet, közel 2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek közül 2107 egységnél volt lehetőségük a vendégeknek SZÉP-kártyával fizetni.

A jelentés szerint a szállodák szobakihasználtsága 4 százalékponttal, 60,5 százalékra nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 17 százalékkal (41 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 18 százalékkal (25 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 16 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal (8 milliárd forintra) emelkedett.


Ha megnézzük, hogy a külföldi vendégek honnan érkeztek, érdekességeket láthatunk. A német és osztrák reláció ugyanis számottevően, 7, illetve 10 százalékkal visszaesett. Ezt viszont ellensúlyozta több más küldő ország, így például Oroszországból 36 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, míg a Csehországból érkezők száma 20 százalékkal ugrott meg. Ez a számadat már csak azért is figyelemre méltó, mert nominálisan a németek és a britek után a csehek jöttek a legnagyobb számban. Az egy évvel korábbinál 10 százalékkal több vendég érkezett az Egyesült Királyságból és Olaszországból is. Összességében az európai országok esetében kismértékű növekedést láthattunk.

A viszonylag alacsony bázis miatt az ázsiai reláció esetén igen látványos volt a növekedés, hiszen az egy évvel korábbi 113 ezer helyett 153 ezer vendégéjszakát regisztrált a KSH a keleti kontinens országaiból. Itt minden fontosabb küldő ország (India, Izrael, Kína, Japán, Korea) esetében számottevő növekedést mértek. Közel 20 százalékos volt az Amerikából érkezők esetén is a növekedés, amely jelentős részben az USA-ból érkező turistáknak volt köszönhető.

Ami a következő hónapokat illeti, a júniusi forgalom alakulása tartogathat kérdőjeleket, utána júliusban viszont komolyabb növekedésnek kellene jönni. A Budapesten és Balatonfüreden megrendezésre kerülő vizes-vb kapcsán ugyanis mind a megszólaló politikusok, mind a turisztikai szakemberek arról beszélnek, hogy a fővárosi szállodák számottevő része teltházzal üzemel majd az esemény alatt.

mfor.hu