2017. október 16. 14:07

A munkaadó 27 600 forintig adhat adómentes juttatást a hitelét törlesztő anyukának a jövő évtől.

Két kereszténydemokrata parlamenti képviselő - Rétvári Bence és Hollik István - nyújtott be törvénymódosító javaslatot a parlamenthez. Az előterjesztés az állam által nyújtott ösztöndíjak és támogagtások adómentességéről szól.

Ezek sorában 2018 január elsejétől mentesítenék az szja-fizetési kötelezettség alól az első sikeres nyelvvizsgát, illetve az első emelt szintű, idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjának jogszabály szerint megtérített összegét.

A kormány hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy ingyenessé teszi az első sikeres nyelvvizsgát. Ám mivel ez juttatásnak számít, külön törvényi módosítással kell rendelkezni annak adómentességéről. 

Ugyanígy kell eljárni azon Diákhitelt törlesztő anyukák esetében is, akiknek a gyermekvállalás esetén az állam elengedi a tartozás egy részét vagy egészét a jövő évtől. A vissza nem térítendő támogatásként elszámolt összeg adómentességét is a most benyújtott javaslatban biztosítanák a kormánypárti képviselők.

Mindezen túl akkor is élne a jövőben az adómentesség, ha a Diákhitel törlesztéséhez a munkáltató járul hozzá. A foglalkoztató által az alkalmazottnak kifizetett juttatás az előírt kötelező törlesztő részlet erejéig, de havonta legfeljebb a minimálbér 20 százalékáig terjedő összegig lenne adómentes.

A javaslat nem részletezi, hogy a minimálbér vagy a garantált bérminimum az irányadó, illetve azt sem, hogy a bruttó vagy a nettó összegből kell-e kiindulni, mindenesetre a legvalószínűbb az, hogy a hatéves bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően a jövő évre elfogadott 138 ezer forintos bruttó minimálbér lesz az irányadó.

Ennek 20 százaléka 27 600 forint, vagyis legfeljebb ekkora összegig engedné a munkáltatói juttatást adómentesen a javaslat.

mfor.hu