2017. október 11. 12:50

A PTE külön erre a vásárlásra kapta a pluszpénzt.

A Szabad Pécs vette észre a Magyar Közlönyben, hogy a kormány 800 millió forintot ad a Pécsi Tudományegyetemnek, hogy az megvegye a város egyik legjobb helyén, az orvosi karral szemben fekvő telket.

forrás: Szabad Pécs

Mint írják, a Tüzér utca 1. szám alatti ingatlan tulajdonosa az U-CampUS Zrt., a cég résztulajdonosa pedig az egyik legnagyobb pécsi építőipari családi vállalkozáshoz köthető fiatalember, Czéh-Tóth Márk, aki 2013-ban öt koncessziót is nyert a trafikpályázaton, bár korábban nem volt iparági múltja. Czéh-Tóth volt üzlettársa, Hamar Endre pedig korábban a miniszterelnöki vővel, Tiborcz Istvánnal üzletelt.

Az U-CampUS tulajdonosi szerkezetében tavasszal változás állt be: már a ZSKN Üzemeltető, Karbantartó és Építő Korlátolt Felelősségű Társaság rendelkezik a többségi tulajdoni joggal és szavazati aránnyal a társaságban. Ez utóbbi cég pedig a Magyar Építő Zrt.-hez köthető. A Magyar Építő pedig a WHB Befektetési Kft. része, mely a közbeszerzéseken igazán sikeres Paár Attila tulajdonában van.

A telket néhány hete még 1,5 milliárd forintért árulták, de a Szabad Pécs információi szerint ennél többe fog kerülni, akár 3 milliárdba is. Az árát nem az eddigi Modern Városok Pénzből kell kigazdálkodnia a pécsi egyetemnek, hanem azon felül kap forrást a miniszterelnökség által kezelt Modern Városok Programból. Ezzel a PTE-nek az MVP-ből juttatott pénz 24 milliárdról 24,8 milliárd forintra ugrik.

Hogy mire használja majd az egyetem az ingatlant, arról egyelőre csak tippek születtek. Az a Szabad Pécs szerint mindenesetre egyértelmű, hogy az idegen nyelvi képzés tervezett fejlesztéséhez kapcsolódó valamilyen konkrét egyetemi funkcióról lehet szó majd a földdarabon. A lap kormánypárti értesülései szerint akár kollégium is épülhet a telken - ez egy még bejelentés előtt álló, átfogó, országos kollégiumfejlesztési program keretében történne meg.

mfor.hu