2018. január 5. 14:16

Eddig jellemzően valamilyen történelmi jelentőséggel bíró évforduló kapcsán bocsátott ki emlékérmét a jegybank. Most a tervek szerint "Családok éve emlékérme" is készülhet.

A Magyar Nemzeti Bank közzétette az idei évre vonatkozó, módosított emlékérme kibocsátási programját, melyben egy szokatlan sorra is rábukkantunk. A jegybank eddig jellemzően mindig valamilyen történelmi évfordulóhoz, jelentős eseményhez kapcsolódóan bocsátott ki emlékérmét, például tavaly készült egy a reformáció meghirdetésének 500. évfordulója alkalmából, egy évvel korábban pedig az 5 éves Magyar Alaptörvény is megfelelő apropót szolgáltatott egy új emlékérméhez.

Idén a jelentős történelmi és nemzeti évfordulók, események mellett egy ebbe a kategóriába egyáltalán nem sorolható témáról is megemlékeznek Matolcsyék emlékérme formájában. A tervek szerint ugyanis májusban összesen 10 ezer darab "Családok éve emlékérme" fog elkészülni. Ilyenre pedig még nem volt példa az elmúlt években.

A tavaly kibocsátott egyik emlékérme (Fotó: MNB)

A témaválasztás furcsaságát az adja, hogy a kormány 2018-at a családok évének hirdette meg az általa hozott intézkedéseknek köszönhetően. Eddig azonban ezt legalább annyira vehettük komolyan, mint amennyire Orbán "2017 a lázadás éve" kijelentését. Nem tűnt ez többnek egy kommunikációs trükknél.

A "Családok évét" azonban láthatóan nagyon is komolyan gondolja a kormány, olyannyira, hogy a Magyar Nemzeti Bank a témát be is emelte az emlékérme-kibocsátási programjába. Igaz, semmilyen jelentős múltbéli esemény nem kapcsolódik hozzá, a jegybank ezzel a lépéssel az idei Családok évét mégis történelmi jelentőségűvé emelte. Hogy ez jelent-e bármi pluszt is majd a kommunikációs tevékenységen, a meghozott kormányzati intézkedéseken és a promó-jellegű rendezvénysorozaton túl, nem lehet tudni. A honlapon közzétett tájékoztató szerint mindenesetre azért döntött a jegybank a téma beemelése mellett, mert a kibocsátott ezüstérmével az MNB a Családok éve programsorozathoz kapcsolódva szeretné "a család társadalomformáló szerepét, értékét" hangsúlyozni.

Összesen 11 eseményről emlékezik meg a jegybank

A Családok éve mellett még 10 témát "dolgoz fel" a jegybank emlékérme formájában:

  • Görgei Artúr születésének 200., az 1848-49-es forradalom és szabadásgharc 170. évfordulója
  • a XXI. labdarúgó-világbajnokság
  • Habsburg Albert aranyforintja
  • a Fiumei úti temető
  • a Szózat megzenésítésének 175. évfordulója
  • Egri vár
  • Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója
  • Hevesy György 75 éve kapott Nobel-díjat
  • az I. világháború befejezésének 100. évfordulójaaz unitárius egyház születésének 450. évfordulója.

Székely Sarolta
mfor.hu