2018. január 11. 10:27

A kormány szerint jól járnánk a jegybanki alapítványok átsorolásával.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Évek óta tart a vita az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) és a magyar kormány között az államadósság számítási módszertanáról. Az Eurostat szerint több olyan intézményt is figyelembe kellene venni az adósságban, amelyeket a kormány nem sorol be ebbe a körbe.

Varga Mihály 

Az újév első napjaiban aztán kiderült, hogy a kormány felkészült az uniós statisztikai hivatal módszertanának átvételére. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy tájékoztatónak álcázott, valójában alig propagált eseményen olyan adósságszámokról beszélt, amelyek már az érintett intézmények – konkrétan az Eximbank – adósságát is tartalmazták.

Most egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszlevélben vezette le a szaktárca, hogyan befolyásolná az Eurostat útmutatása a magyar adósságot. Így a 2016 végi mutató a GDP 76 százalékára emelkedne – 2,1 százalékos ugrással -, míg 2017 végén 74,5 százalékra csökkenhetett az adósság mértéke. Utóbbiról még nincs végleges szám, ahhoz előbb meg kell várni a végleges bruttó hazai terméket.

A minisztérium szerint azonban ez nem okoz problémát, az adósság csökkenésére vonatkozó szabályt nem sértik meg, a tendencia így is folytatódna. Igaz, hogy 2016 végén ez mindössze 0,1 százalékot jelentene a GDP-hez mérten, de mégis csak csökkenésről lehet beszélni.

Nyitott kérdés még a jegybank által létrehozott alapítványok ügye. Ezeket az intézményeket az Eurostat ugyanúgy az adósságba sorolná, mint az Eximbankot. Álláspontjuk szerint az alapítványok a közszektorba tartozó MNB irányítása alá tartoznak, így nem tekinthetők a háztartásokat segítő nonprofit intézményeknek.

A kormány vitatja ezt, ugyanakkor az adósság szempontjából kedvező lenne az alapítványok besorolása – derül ki a válaszból. Mivel az alapítványok nem rendelkeznek adóssággal, viszont állampapír-állománnyal igen, az esetleges besorolásuk csökkenő hatást gyakorolna az államadósságra – írták. 

Hozzá kell tenni, hogy az alapítványok folyamatosan építik le állampapír-állományukat, és más, például ingatlanpiaci befektetésekbe csoportosítják át vagyonukat.

mfor.hu