2018. február 9. 18:11

Remek decembert hagyott maga mögött a hazai turisztikai szektor, igaz az év többi időszakára sem lehetett panasz, hiszen hónapról-hónapra növekedett a kereskedelmi szálláshelyek forgalma.

2017. decemberben az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 6,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 6 százalékkal emelkedett, és elérte a 945 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt. A vendégéjszakák 92 százalékát realizáló szállodákban 5,5 százalékos volt a növekedés mértéke. A külföldi vendégéjszakák száma a Közép- és Nyugat-Dunántúl kivételével valamennyi turisztikai régióban nőtt.  A belföldi vendégek száma 9,1, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,8 százalékkal bővült, és meghaladta a 929 ezret.
 
 
 
A szállodák szobakihasználtsága 2,5 százalékponttal, 51,9 százalékra nőtt. Az összes bruttó árbevétel 14 százalékkal (36 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 13 százalékkal (20 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 9,9 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 18 százalékkal (8 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 12, a belföldi 14 százalékkal magasabb volt az előző év decemberinél.

Az életszínvonal emelkedését jelzi, hogy a belföldi turisták nem csak, hogy többet költöttek, mint egy évvel korábban, de ezt "saját zsebből" fizették. A Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok ugyanis 3,6 százalékkal kevesebbet, 1,1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.
 

Ha a teljes tavalyi évet nézzük, akkor is igen büszkék lehetnek az idegenforgalmi szakemberek. 2017-ben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 6,7 százalékkal nőtt, a szálláshelyek összes bruttó árbevétele 16 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest.

Ha megnézzük, hogy honnan érkezett a legtöbb külföldi turista, akkor azt láthatjuk, hogy továbbra is Németország a legfontosabb partnerünk. Ugyanakkor biztatóan megindult a turistaáradat Oroszországból is, és a gyenge előző évek után a számok lassan visszatérnek a 2014-es szintre. (Az Oroszország és az EU közötti szankciókat követően erősen megbicsaklott az onnan érkező turisták száma.) Emellett a britek továbbra is szívesen jönnek hozzánk bulizni, éves szinten itt is szép növekedést realizáltak a hazai szállodák. Üde színfolt volt, hogy a nyári időszakban nagyon megugrott a lengyel és a cseh turisták száma. Előbbiek azonban az év végére szinte teljesen eltűntek, míg a csehek viszont egy-két hónaptól eltekintve folyamatosan túlszárnyalták a bázis időszakot. Összeségében pedig az Oroszországból jövők számát is meghaladta a cseh vendégeké. 

Ha az éves és a havi bontású adatokat nézzük is, nehéz megállapítani, hogy a vizes világbajnokság pénzügyileg mennyire volt sikeres. Mint ismert, nem csak, hogy óriási költségekkel járt az infrastruktúra kiépítése és a szervezés, de nagyon durván túllépték a költségek az eredetileg tervezett szintet. A turisztikai adatok alapján egyébként sem a profik versenyének idején, sem a (kvázi amatőröknek szervezett) masters vb alatt nem lehetett kiugró adatokat látni a vendégéjszakáknál.
 
mfor.hu