2017. december 11. 16:40

Londoni pénzügyi elemzők szerint Közép- és Kelet-Európa gazdaságai a csaknem tíz éve nem látott ütemű harmadik negyedévi növekedés ellenére még kevés jelét mutatják a túlfűtöttségnek, de ha a költségvetési és a monetáris politikát a közeljövőben nem vonják feszesebbre, az már a makrogazdasági egyensúlytalanságok halmozódásának kockázatával járna.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics hétfőn ismertetett átfogó térségi tanulmányában közölte, hogy az egyedi adatokból elvégzett számításai szerint az általa vizsgált közép- és kelet-európai térség éves összevetésű átlagos növekedési üteme 5,4 százalék volt a harmadik negyedévben, 2008 óta a leggyorsabb.

A Capital Economics londoni elemzői hozzátették: saját modellszámításaik szerint a közép- és kelet-európai gazdaságokban az aggregált éves összevetésű bérnövekedési ütem a harmadik negyedévben 7,7 százalékra gyorsult az előző negyedévben mért 5 százalékról.

A ház szerint ez a bérnövekedési ütem a térség legtöbb gazdaságában nem összeegyeztethető az inflációs célokkal, és a maginfláció - jóllehet még mindig alacsony - máris egyértelműen emelkedő pályán van. A bérkiáramlás és az inflációs nyomás erősödésének egyik következményeként a térség gazdaságaiban megjelentek a külső versenyképesség eróziójának korai jelei. A leggyakrabban használt versenyképességi mérőszámok közé tartozik az effektív reálárfolyam, vagyis a kereskedelmi súlyozással számolt árfolyam az adott gazdaság kereskedelmi partnereinek inflációs rátájával kiigazítva.

A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy Közép- és Kelet-Európa összes gazdaságában emelkedett az effektív reálárfolyam az elmúlt egy évben, különösen markáns mértékben Lengyelországban és Csehországban.

A bér- és áremelkedési nyomás okozta versenyképességi erózió másik mérőszáma az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség. Magyarországon, Romániában és Csehországban ez a mutató az elmúlt egy évben 5-10 százalék közötti ütemben emelkedett, jelezve, hogy a bérek gyorsabban növekszenek a termelékenység növekedési üteménél - áll a Capital Economics térségi tanulmányában.

Az elemzők szerint mindez "nem, vagy legalábbis még nem" ugyanolyan jellegű túlfűtöttség, mint amilyet a térség közvetlenül a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt átélt. A hitelkiáramlás üteme mérsékelt, a kihelyezések zöme ma már egyre inkább helyi valutában, és nem devizában történik, emellett a régió gazdaságainak folyómérleg-pozíciója is sokkal egészségesebb, mint a válság előtt volt, és a tőzsdei árazások sem mutatnak túlértékeltségre.

MTI