2017. november 23. 13:25

December 18-án kezdődik a kormány karácsonya.

Portálunk értesülése szerint a kormányzat bízik abban, hogy teljesül idén a 4,1 százalékos gazdasági növekedés, de egyelőre csak abban biztosak, hogy a 3,8 százalékot el fogja érni a GDP. Ez már közelebb áll az elemzők várakozásaihoz.

A 4,1 százalékos terv a legbátrabbak közé tartozott idén, még a Magyar Nemzeti Bank sem jelzett ekkora ütemet erre az évre (a jegybank 3,6 százalékot vár 2017-re). Az év első három negyedében szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 3,8 százalékos GDP jött össze éves alapon. Vagyis az utolsó három hónapban 5 százalék körüli növekedésre lenne szükség a kormányzati tervek teljesítéséhez.

Erre azt mondta a legutóbbi Kormányinfón kérdésünkre Lázár János, hogy az autóipari termelés felfut október és december között, a lakásépítésektől is lökést várnak. Illetve az uniós pénzek is dobhatnak a teljesítményen. Egy kormányzati nyilatkozónk ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekben a hónapokban nagymértékű kifizetésekre kerül sor az uniós projektekkel összefüggésben, ami szintén segíteni fogja a növekedési terv elérését vagy megközelítését.

Mint ahogy általában a költségvetés kiadásainak év végi felfuttatása is napirenden van tudomásunk szerint. "Annyira jól áll a büdzsé, hogy az már szinte gondot okoz" - mondta egy megbízható forrásunk. Arra utalt, hogy a bevételek szépen jönnek, a kiadások nem szaladtak el, ezért várhatóan év végi költekezésbe kezd a kormány. Ez nem lenne újszerű, az előző években is volt példa hasonlóra.

Az általa elmondottakból az derült ki, hogy bár a kormányzati szereplők nyilatkoztatai szerint meglesz idén a 4,1 százalék, házon belül egyelőre csak azt látják, hogy 3,8 százaléknál kisebb nem lesz a növekedés. Kérdés, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatkorrekciói - amire Lázár szerint az idei számokat illetően is sor kerülhet - mennyit tudnak segíteni a tervszám elérésében. 

Várhatóan a december 11-ével kezdődő héten ülésezik utoljára idén a kormány, a rákövetkező héten karácsonyi üzemmódba kapcsolnak. A tervek szerint december 14-én tartják az utolsó Kormányinfót 2017-ben, a tájékoztatót, ahol Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszol a média kérdéseire.

Baka F. Zoltán

mfor.hu