2017. november 24. 16:24

Az uniós auditorok nem tártak fel súlyos hibákat, jöhet a több mint egymilliárd euró.

Ma megszületett az elvi döntés Brüsszelben, kifizethetik azokat a fejlesztési számlákat Magyarországnak, amelyeket október végéig kiküldtek a magyar hatóságok - értesült a portfolio.hu. A gazdasági szakportál szerint azért kerülhet sor a mintegy 330 milliárd forint értékű utalásra, mert a mostani héten Magyarországon tárgyaló uniós auditorok nem tártak fel olyan súlyos problémákat, amelyek indokolták volna a folyósítás leállítását.

Csepreghy Nándor 

Először az mfor írt arról, hogy a Budapesten tárgyaló delegációtól nem érkezett jelzés a kormány felé, hogy ilyen súlyos lépésre kényszerülnének.Portálunk szerdai cikkében Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára nyilatkozott arról, hogy az itt tárgyaló uniós auditorok részéről nem érkezett jelzés a támogatások leállításáról.

A miniszterhelyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a szankció nem egy különleges eljárás része, a mindenkori ellenőrzések során ez is lehet a következménye a vizsgálati jelentéseknek. Minderre azért kellett emlékeztetnie, mert az online sajtóban megjelent értesülések szerint az auditorok olyan komoly hiányosságokat vettek észre az uniós támogatások magyar közvetítői rendszerében (informatikai hiányosságok és korrupciógyanús döntések), amelyek miatt a támogatások leállításának veszélye fenyeget.

Amennyiben helytállóak a portfolio értesülései, akkor túlzott volt az aggodalom. A pénz pedig a biztosítéka lehet annak, hogy teljesüljön a kormány idei 2,4 százalékos költségvetési előirányzata. Valamint az államadósság csökkentésére vonatkozó szabályokat is be lehet tartani. Mint ebben a cikkünkben jeleztük, kormányon belüli vélemények szerint a korábbi évekhez hasonlóan megint olyan jól áll a büdzsé év végén, hogy tág tere marad a költekezésnek.

Baka F. Zoltán

mfor.hu