2017. július 13. 10:49

A paksi stadion felújítása után újabb nagy projektet vitt el a felcsúti telephellyel is rendelkező Pharos 95 Sportpályaépítő Kft.

Nettó 1,29 milliárd forintos üzletet ütött nyélbe a héten a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. - találtunk rá a július 12-én szignált szerződésre a közbeszerzési dokumentumok között. A beruházás keretén belül az első ütemben egy új, 1750 négyzetméteres uszodát kell megcsinálni kiszolgálólétesítményekkel együtt, valamint új tető és tetőteraszt, a második ütemben pedig egy 1550 négyzetméteres, kézilabdapálya elhelyezésére alkalmas sportcsarnokot kiszolgálóhelyiségekkel, parkolófejlesztéssel és zöldterület rendezéssel együtt. 

Önmagában a Pharos győzelmével még semmi gond sem lenne, hiszen a beruházás ritkaságszámba is mehetne, mivel egy helyi vállalkozót bíztak meg a kivitelezéssel. A Pharos székhelye ugyanis pont Dunavarsányban van, viszont az elmúlt években a cég kormánybarátivá minősítette magát azzal, hogy jól hasít a stadionépítéseken. Ráadásul egy Mészáros Lőrinchez köthető felcsúti címen telephelyet is létrehozott.

Csak az idei évben a paksi stadion 2 milliárdos beruházása mellett elvitték a 3,9 milliárdos dél-pesti utánpótlás-nevelési centrumra és a 930 milliós békéscsabai lelátóépítésre kiírt pályázatot is. A mostanival együtt így már 8,1 milliárdért fognak sportcélú beruházásokon dolgozni, és hol van még az év vége...

A dunavarsányi olimpiai központ
(Fotó: Nemzeti Sportközpontok)

A Pharos mellett még a budapesti székhelyű EB Hungary Invest Ingatlanfejlesztő és Építőipari Kft. nyújtott be érvényes pályázatot a munkára, ők nettó 1,28 milliárdért csinálták volna meg a beruházást. A pontszámok alapján azonban mégsem az alacsonyabb árú ajánlat nyert, mivel több hiányzó dolgot is azonosított az ajánlatkérő, a Nemzeti Sportközpontok. Így például a cég nem adta meg a kivitelezés során várhatóan keletkező hulladékok mennyiségét, ahogy nem említi a bontott anyagok ártalmatlanításának helyszínén keletkező várható környezetterhelést sem. Ezért ár-érték arányban a Pharos nyert.

A munkálatok során többek között a tervezéshez, ideiglenes létesítmények kiépítésére, zöldterület rendezéshez, az épület- és vízgépészeti munkákhoz fog alvállalkozókat bevonni. A munkákban várhatóan részt vesz:

  • a zalaegerszegi Régió Építész Kft., melynek tulajdonosa a város korábbi főépítésze, Bertók Sándor,
  • a Cornus Bt.,
  • a szintén zalaegerszegi Tórusz Plán Bt.,
  • a B.I Elektro Bt. Zalaegerszegről,
  • valamint a munka- és tűzvédelemmel foglalkozó, szintén zalaegerszegi DM-Expertus Kft., mely alvállalkozóként a paksi stadionépítésnél is feltűnik.

Mellettük az alvállalkozói alkalmasság igazolásába a Mészáros és Mészáros Kft.-t is bevonta a Pharos, ajánlatában rájuk is támaszkodott, ám részvétele a projektben a jelenlegi információk szerint nem biztos. Az alvállalkozók között ugyanis nem tüntették fel a felcsúti polgármester cégét.

mfor.hu