2017. december 7. 10:28

Novemberben tovább hízott az államháztartás központi alrendszerének a hiánya, kumuláltan már 1639 milliárdos a mínusz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint az államháztartás központi alrendszerének hiánya november végén 1639 milliárd forintot tett ki, vagyis az év utolsó előtti hónapjában tovább hízott a deficit.

Csak a 11. hónapban ugyanis 220 milliárd forint mínusz hozott össze a büdzsé, aminél nagyobbra legutóbb 2008-ban volt példa.

Az NGM tájékoztatása szerint a költségvetés változatlanul megelőlegezi az uniós támogatásokat a projektek mielőbbi sikeres megvalósulása érdekében. Ezek így már megközelítették az 1925,2 milliárd forintot, ami több mint 500 milliárddal haladja meg a tavalyi év novemberéig kifizetett összegeket. Ezzel szemben az Európai Unió eddig 381,7 milliárd forintot utalt át a hazai költségvetésnek.

Az előző évhez viszonyítva érdemben növekedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok. Ebben kiemelt szerepe van a tavaly megkötött hatéves bérmegállapodásnak, hiszen mindez nem adóemelés eredménye, hanem a foglalkoztatás bővülésének köszönhető. Jövőre a minimálbér és a szakmunkás minimálbér az idei 15 százalék és 25 százalék után további 8 százalékkal, illetve 12 százalékkal emelkedik, miközben a munkáltatók foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterhe – az eredetileg tervezetthez képest nagyobb mértékben – 19,5 százalékra csökken.

mfor.hu