2017. december 12. 09:37

Úgy tűnik, technikai probléma lépett fel, ez vezetett a robbanáshoz.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Robbanás történt kedden a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon, Alsó-Ausztriában, egy ember meghalt, 18-an megsérültek - közölte a rendőrség. A robbanás reggel háromnegyed kilenckor történt, és hatására tűz keletkezett a Baumgarten an der March településen található létesítményben.

A rendőrség tájékoztatása szerint a robbanást technikai probléma okozta. 

(Fotó: Twitter)

A terminál közel van a szlovák határhoz, Pozsonytól mintegy 30 kilométerre észak-nyugatra található. Többek között Oroszországból és Norvégiából is érkezik ide gáz, amelyet aztán megmérnek, megvizsgálnak és továbbszállítanak.

(Fotó: Alexander Hansen/Twitter)

A gázvezetéket ellenőrzötten leállították és jelenleg üzemen kívül van.Tekintve a terminál jelentőségét, a robbanás könnyen gondot okozhat az EU-n belül a gázellátásban. Baumgartnen ugyanis az a pont, ahol az orosz gáz belép Ausztriába, majd pedig tovább halad Olaszország felé. 

A robbanás után a TTF gáz világpiaci ára egyből 10 százalékot ugrott.

További intézkedésig korlátozások állhatnak be az Ausztrián keresztül déli-délkeleti irányba történő szállításokban. A szomszédos gázvezetékek üzemeltetőit haladéktalanul tájékoztatják, hogy megtehessék a szükséges lépéseket - közölte a Gas Connect Austria. Az Eustream szlovák gázvezeték-üzemeltető közölte: a robbanás miatt leállították a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat. A vállalat szóvivője szerint az eset nincs hatással a szlovákiai földgázkészletekre.

A robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant.

A baumgarteni terminál a legnagyobb földgázelosztó Ausztriában. Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgáz-szállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.

MTI/mfor.hu