2017. szeptember 5. 08:43

Valószínűleg nem sokan vannak, akik el tudják azt képzelni, hogy a technikailag nem túl fejlett Észak-Koreától nem is annyira régen még televíziós kamerákat is vásároltunk.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Hétfőn Donald Trump, amerikai elnök a legújabb észak-koreai rakétatesztekre egy Twitter-üzenetben is reagált, mely szerint az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy minden olyan országgal megszakítja a kereskedelmet, amely Észak-Koreával üzleti kapcsolatban van. Az észak-koreai külgazdsági hivatal 2016-os összesítése szerint hazánk is szerepel a 82 országból álló listán, amely a kereskedelmi parnereket tartalmazza. Igaz, hazánk kapcsolata szinte minimális a diktatórikus állammal, az mfor.hu azonban összegezte milyen kapcsolat fűzi hazánkat Észak-Koreához.

Tavaly összesen 2,1 millió forint értékben adtunk el termékeket Észak-Koreának, ami a teljes kivitelünknek szinte hibahatáron belüli arányát jelenti. 2015-ben viszont ennek többszörösét bonyolítottunk le: 11,1 millió forintos üzletről árulkodnak a KSH adatai.

2015-ben

  • 48 ezer forintért adtunk el erdei fát Kim Dzsong Un országának,
  • és 11 millióért folyadékszivattyúkat vettek belső égésű motorhoz.

2016-ban némileg változott a lista:

  • már 148 ezer forintért exportáltunk erdei fát,
  • 468 ezerért elektromos világító és jelzőkészüléket,
  • 1,5 millióért pedig lengéscsillapítókat vett tőlünk Észak-Korea nem ipari összeszerelés céljára.
szerk.: mennyi is az annyi? egy hektárnyi csemete beszerzése nagyjából 45 ezer forintra tehető, mivel a csemeték darabára fajtától függően 20-45 forint környékén mozoghat, a kommunista ország 2015-ben durva becsléssel számolva 2200, 2016-ban pedig 6600 darab erdei fát vehetett tőlünk, ha facsemetékről van szó. 
(Fotó: MTI)

A KSH adatai szerint 2017-ben még semmilyen üzletet nem kötöttünk Kim Dzsong Unékkal. Érdekesség azonban, hogy nem csak ők vásároltak tőlünk termékeket, de 2015-ben

  • 117,4 millió forintért televíziós kamerákat hoztunk be az ázsiai országból a KSH adatai szerint.
  • Emellett 11 millióért még térti áru (vagyis a feladónak változatlan állapotban visszaküldött vámáru) is szerepel a listánkon.

Tartoznak is hazánknak

A költségvetés zárszámadásai szerint Magyarországnak több állam is tartozik, igaz, ezek behajthatósága évek óta finoman szólva is igencsak megkérdőjelezhető. A legutóbbi - országok szerinti lebontást is tartalmazó, 2013-as - dokumentum szerint összesen 815 millió forinttal tartozik nekünk Észak-Korea, bár a kommunista ország már 2008-ban jelezte, hogy szeretné adóssága nagy részének elengedését az ország gazdasági nehézségeire hivatkozva. Ebbe azonban a jelek szerint Magyarország nem ment bele, hiszen a korábbi évek zárszámadásai szerint Észak-Korea tartozása 815 millió forinton stagnál.

Székely Sarolta
mfor.hu