2017. augusztus 22. 16:28

Első körben 32 szervezet került fel a külföldről támogatottak listájára.

Felkerült a netre azoknak a nem kormányzati szervezeteknek a névsora, amelyek a július 1-je óta hatályos új civiltörvény értelmében külföldről támogatottnak minősülnek - vette észre az Index. A jogszabály szerint külföldről támogatottnak minősül az a szervezet, amely évente 7,2 millió forintnál nagyobb támogatást kap külföldről. A Civil Információs Portál oldalára feltöltött listában egyelőre 32 egyesület szerepel.

A lista alapján a regisztráló szervezetek között van több ismert jótékonysági szervezet, például a Vöröskereszt, a máltai, a baptista és az ökumenikus segélyszervezet, és néhány olyan környezet-, illetve állatvédő is, mint a Rex Kutyaotthon Alapítvány vagy a WWF. Emellett a listán megtalálható Csányi Sándor OTP-vezér hátrányos helyzetű gyerekek segítését célzó szervezete, a Csányi Alapítvány a Gyermekekért.

A teljes lista itt érhető el.

A regisztrációt nem mindenki hajlandó meglépni, a törvény elfogadása után több szervezet is jelezte, bojkottot hirdet. Így például a TASZ, a Helsinki Bizottság, az Autonómia Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány, a Jogriporter Alapítvány és az Ökotárs Alapítvány nem regisztrálja magát külföldről támogatottként. 

mfor.hu