2017. október 22. 14:50

Folytassa, Abe Sindzó!

A jelenlegi kormányfő pártja nyerte a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat Japánban a szavazókörök zárása után közzétett exit poll eredmények szerint.

Az Abe Sindzó vezette Liberális Demokrata Párt (LDP) és koalíciós partnere, az Új Komeito párt minden valószínűség szerint több mint 300 helyre számíthat a törvényhozás 465 fős alsóházában az első mandátumbecslések alapján. A TBS kereskedelmi televízió által közölt becslés ennél is több, 311 helyet valószínűsít a koalíciós pártoknak, ami már a kétharmados többség megtartását jelentené, sőt az NHK televízió 336 mandátumot vetít előre.

A becslések szerint az LDP egyedül is kormányzóképes többséget, 253-300 helyet szerez a parlamentben, Abe legfontosabb, az alkotmány módosítását igénylő intézkedéseinek elfogadtatásához azonban szükség van a kétharmados többségre. Az Új Komeitónak 27-36 mandátumot jósolnak.

Az újonnan alapított Japán Alkotmányos Demokrata Párt 44 és 67 közötti képviselői helyre számíthat, de így is többre, mint az ellenzéki Koike Jurikoé, a főváros, Tokió első női kormányzójáé, aki csak nem sokkal a választások előtt jelentette be, hogy új mozgalmat alapít. A Remény Pártja az NHK televízió közölése szerint 38 és 59 közötti mandátumot kaphat.

Abe Sindzó szeptemberben írt ki előrehozott választásokat. A 63 éves miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy így akar széles körű támogatottságot szerezni a növekvő észak-koreai fenyegetés miatt átalakításra szoruló biztonságpolitikájának, továbbá új jóléti intézkedéseinek.

A választásokon 106,4 millióan adhatták le voksukat az összesen 1180 jelöltre. A részvételről egyelőre nem közöltek pontos adatokat, de egyes források szerint igen alacsony volt. Az urnazárás előtt két órával, helyi idő szerint 18 órakor a szavazók mindössze 29,99 százaléka voksolt.

MTI