2018. január 21. 16:05

Az SPD kongresszusa megnyitotta az utat a koalíciós tárgyalások előtt.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével folytatandó hivatalos koalíciós tárgyalás elkezdése mellett döntött vasárnap Bonnban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) rendkívüli kongresszusa, a 642 küldött közül 362 a tárgyalás megkezdésére, 279 pedig ellene szavazott, 1 küldött tartózkodott.

Angela Merkel készülhet a tárgyalásokra 

A koalíciós tárgyalások elkezdésére a küldöttek 56,3 százaléka szavazott, ellene pedig 43,5 százalék.

Az SPD és a CDU/CSU várhatóan kedden kezdi el a tárgyalásokat, amelyek nagyjából két hétig tarthatnak.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a harmadik nagykoalíció, és a negyedik kormány, amelyet Angela Merkel, a CDU elnöke vezet.

Vélemény: A tárgyalások megkezdése bizonyosan jó hatással lesz hétfőn a piacokra, bár az eddigi nyilatkozatok már sejtették, hogy újra összeállhat a koalíciós kormány. A piaci árazások szempontjából most az SPD feltételeinek fogadtatása lesz a legizgalmasabb kérdés a reménybeli koalíciós partnerek részéről. Jó kiindulópont lehet, hogy ezek az egyeztetések feltételezhetően egy ideje már folynak a háttérben, vagyis a nyilvánvalóan teljesíthetetlen pontok vélhetően már lekerültek a listáról. 

MTI, mfor