2017. szeptember 13. 12:39

Az Eurostat felmérése alapján a legjobb hely Ljubljana, Bécs és Luxembourg.

Egy friss Eurostat-felmérés szerint az európai fővárosok közül Budapest lakói azok közé tartoznak, akik a legkevésbé elégedettek városuk egészségügyi ellátórendszerével. A 2015-ös felmérésen alapuló kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 38 százaléka volt megelégedve az egészségügyi rendszerrel. Nálunk csak Athén (33 százalék) és Varsó (34 százalék) polgárai látják rosszabbnak a helyzetet.

Valamivel jobb a véleményünk az oktatásról. E téren a megkérdezettek 51 százaléka mondta azt, hogy elégedett a körülményekkel. Lesújtóbb véleményt osztottak meg a kutatókkal Szófia (47 százalék), Bukarest (48 százalék) és Athén (50 százalék) lakosai, sőt, talán némi meglepetésre a Rómában (50 százalék) és Madridban (szintén 50 százalék) élők elégedettsége is elmaradt a budapestitől.

Nem vagyunk túl jó véleménnyel a köztisztaságról sem. E kérdésben a teljesen elégedettek mindössze 5 százalékot tesznek ki, s 34 százalék mondta azt, hogy viszonylag elfogadhatónak tartja az állapotokat. A legtöbb bajuk a rómaiaknak van a piszokkal, szeméttel: mindössze 1 százalék jelezte, hogy mindent rendben lévőnek gondol, s 8 százalék érzi úgy, hogy még tűréshatáron belül van a helyzet.

Az Eurostat arra is kíváncsi volt, hogy a fővárosokban élők mennyire érzik lakájosnak a közösségi tereket, sétálóutcákat, piacokat. Nos, a kikérdezett budapestiek 20 százaléka mindennel elégedett, 63 százalékuknak pedig nincs különösebb bajuk a város arculatát egyébként alapvetően meghatározó terekkel, utcákkal. Itt már van okunk némi büszkeségre, mert ezekkel a mutatókkal a jobbak közé tartozunk.

Berlin, Tallin, Madrid mellett egy sor más, izgalmas és turistavonzó helyekben dúskáló nagyváros lakosai sem érzik annyira komfortosnak a köztereiket, mint a budapestiek. A leginkább elégedettek egyébként a szlovén fővárosban, Ljubljanában élők, de Bécs és Koppenhága lakosainak is inkább pozitív benyomásai vannak saját városukról.

Összességében a megkérdezett budapestiek 90 százaléka válaszolta azt, hogy szeret itt élni. Ennél is többen nyilatkoztak így Bécsben, Luxembourgban, Zágrábban, Stockholmban, valamint Amszterdamban, hogy csak néhány példát említsünk. A legtöbben pedig a litván Vilniusban szeretik városukat. De például Párizsban rosszabb a benyomás, ott 87 százalék állította, hogy szereti a várost.

Ha viszont minden kategóriát figyelembe veszünk, akkor azt találjuk, hogy a legboldogabb, legelégedettebb emberek Luxembourgban, Bécsben és Ljubljanában élnek. 

Íme, a Top 3 a különböző kategóriákban:

A leginkább elégedett, hogy a városban élhet

 1. Vilnius
 2. Koppenhága és Stockholm
 3. Luxembourg és Bécs

A leginkább elégedett a köztisztasággal

 1. Luxembourg
 2.  Bécs
 3.  Ljubljana

A leginkább elégedett az egészségügyi ellátórendszerrel

 1.  Amszterdam
 2. Brüsszel
 3.  Bécs

A leginkább elégedett az oktatási intézményekkel

 1. Dublin
 2. Nicosia, Ljubljana és Helsinki
 3. Luxembourg

A leginkább elégedett a városi közösségi terekkel

 1. Luxembourg és Bécs
 2. Stockholm
 3. Ljubljana
mfor.hu