2017. szeptember 13. 10:07

Az Európai Bizottság elnöke szerdán évértékelő beszédet tartott, melyben több kényes és fontos témában is előadta az elképzeléseit.

Közös gazdasági és pénzügyminiszteri posztot, illetve valutaalapot kell létrehoznia az Európai Uniónak a belső piac megerősítése, az integráció mélyítése érdekében - jelentette ki az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megtartott évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Jean-Claude Juncker

Juncker arról számolt be, hogy nem lenne muszáj új hivatalt létrehozni, a tisztséget a bizottság egyik tagja is betölthetné, aki egyben az eurócsoport elnöke is lenne. "Nincs szükség párhuzamos struktúrákra" - fogalmazott.

A volt luxemburgi kormányfő emellett kiemelte: támogatja a páneurópai pártlisták létrehozását a következő európai parlamenti választáson, az eurót használó országok külön közös parlamentjének felállítására vonatkozó javaslatokat azonban nem tartja "túl izgalmasnak".

Felszólalásában a bizottság elnöke röviden a Brexit kérdését is érintette, mondván, hogy a britek hamarosan sajnálni fogják, hogy kilépnek, ahogy távozásukat Európa is sajnálja. "A Brexit nem minden és nem Európa jövője" - mondta.

Senki sem etethet másokat szeméttel

Juncker beszélt a magyar kormány egyik kedvelt témájáról, az élelmiszerek EU-n belüli eltérő minőségéről is, melyet elfogadhatatlannak nevezett. Nem megengedhető, hogy az állampolgárok bizonyos országokban azonos márkanév alatt gyengébb minőségű élelmiszereket kapjanak, mondta.

"Nem lehetnek másodrangú fogyasztók, a szlovákok nem érdemelnek kevesebb halat a halrudacskában, a magyarok nem érdemelnek kevesebb húst a húsételekben"

- emelte ki Juncker. Az európai jog ezt már most is tiltja, a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez, tette hozzá.

Ausztráliára és Új-Zélandra is ki kell vetni a hálót

Az Európai Bizottság elnöke arról is beszélt, hogy mielőbb meg kell kezdeni a szabadkereskedelmi tárgyalásokat Ausztráliával és Új-Zélanddal. Az egyeztetések megindításának jóváhagyására fogja kérni a tagállami vezetőket, a tárgyalásokat le szeretné zárni a bizottság mandátumának végéig, 2019-ig.

Szél dagasztja az EU vitorláit

Juncker még azzal is elbüszkélkedett, hogy tíz évvel a gazdasági válság kirobbanása után megfordult a szélirány, Európa "vitorláit ismét dagasztja a szél". Ezért ki kell használni a mostani lendületet egy erősebb, egységesebb, demokratikusabb unió létrehozására.

Minden egyes tagállamban jól érezhető, hogy Európa új lendületet vett, az EU gazdasági növekedése az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja, mondta, mojad közölt néhány számot.

Eszerint a munkanélküliség szintje kilenc éve nem volt ilyen alacsony, nyolcmillió új munkahely jött létre, és így 235 millióan dolgoznak az Európai Unióban, ami példa nélküli.

via MTI