2017. augusztus 21. 12:26

Május óta egyre több pénzt fizet a költségvetés a praxisok betöltésére.

Az évek óta üresen álló háziorvosi helyek betöltését pénzzel támogatja az állam: a legfrissebb statisztika szerint idén augusztus végéig 326,7 millió forintot költöttek el erre a célra. A kifizetések májusban indultak meg, abban a hónapban 9 milliót fordítottak támogatásra. A rákövetkező hónapban nagyot ugrott a számláló, 76,89 millió ment ki a büdzséből. A legtöbb pénzt, 186,2 millió forintot júliusban adták oda a jelentkezőknek. S bár még nem vagyunk augusztus végén, de 54,5 milliót már erre a hónapra is elkönyveltek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél.

A támogatásra nagy szükség van, ugyanis sok praxis betöltetlen. Ráadásul kevés a fiatal háziorvos, így félő, hogy az idősebbek nyugdíjba vonulása után még több helyen jelent majd problémát az ellátás biztosítása.

Képünk illusztráció 

Az aktuális adatok szerint 355 praxis vár gazdára az országban. Budapesten főleg a VIII. és a XX. kerületben nehéz háziorvost szerezni. Vannak olyan praxisok, amelyek 2004 óta betöltetlenek.

Az alapkezelő ezért támogatási pályázatot írt ki idén márciusban. A tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésére, valamint a praxisjog megvásárlásának támogatására 2017-ben összesen 1,25 milliárd forint áll rendelkezésre. Az elnyerhető támogatás maximuma 4 millió forint a praxis megvásárlása esetén. A tartósan betöltetlen praxishelyeknél pedig a plafon 20 millió forint, amit a legalább 60 hónapja üresen álló szolgálati helyek betöltéséhez lehet igényelni.

mfor.hu