2017. november 10. 14:01

Éves szinten 25,9 százalékkal nőttek az lakóingatlanok ára a magyar községekben, közölte a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Lakáspiaci elemzésében.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Miközben országos szinten 15 százalékkal nőtt az ingatlanok ára 2017 második negyedévében az egy évvel ezelőttihez viszonyítva, a részpiacokon a korábbi évektől eltérő dinamikát figyelhetünk meg. Budapesten a növekedés a korábbi időszak 20 százalék feletti szintjéről 14,6 százalékra mérséklődött, a vidéki városokban ugyanakkor 11,4 százalékon kvázi stagnált, a községek esetében pedig 25,9 százalékos felértékelődést mért a Magyar Nemzeti Bank.

Persze azt hozzá kell tenni, hogy ez egy nagyon alacsony szintről történő elugrást jelent, hiszen miközben ezeken a településeken még a mostani ugrás után is mindössze 9 százalékkal magasabbak az árak, mint 2010-ben voltak, addig a vidéki városokban közel 20, Budapesten pedig majd 70 százalékos felértékelődést láthatunk 7 év alatt.

Ugyanezt a kettősséget figyelhetjük területi eloszlás alapján is, hiszen miközben a 2008-as szintekhez képest Budapesten 51,1 százalékos áremelkedést láthatunk, Nyugat-Magyarországon pedig 2 százalékosat, addig Észak-Magyarországon 13,7, míg az Észak-Alföldön 1,6 százalékkal alacsonyabbak árakon forognak a lakóingatlanok

Nem csoda, hogy a jegybank gazdasági fundamentumokat használó modellje szerint a magyar fővárosban immár hatodik negyedéve ha nem is jelentős mértékben, de túlértékeltek, míg vidéken alulértékeltek az ingatlanok.

Ez azonban nem csak magyar sajátosság, hiszen a nemzetközi kitekintés alapján az európai országokban ingatlanpiaci boom esetén a fővárosi lakásárak nagyobb mértékben nőnek. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy volatilisebbek is, hiszen gazdasági visszaesés esetén az árcsökkenés is intenzívebb.

Az évek óta tartó európai ingatlanpiaci boom egyébként számos országban már a túlfűtöttség jeleit mutatja, Dániában például a lakáshitelek állománya már nagyobb, mint az ország éves GDP-je, de súlyosnak tekinthető a helyzet Hollandiában, Svédországban, Nagy-Britanniában, Luxemburgban, Finnországban és Ausztriában is.

Magyarországon e tekintetben még van tere a növekedésnek, hiszen a magyar lakáshitel-állomány GDP-hez viszonyított aránya mindössze 8,1 százalék.

mfor.hu