2018. február 11. 08:40

Sokat elmond egy politikusról a dolgozószobája.

Mint beszámoltunk róla, elindult a lazarjanos.hu, vagyis a Miniszterelnökséget vezető miniszter saját internetes oldala. Az ide feltöltött videós tartalmak bemutatják, hogyan tölti egy munkanapját a kormánytag.

Lázár János

Az egyik jelenetet Lázár parlamenti dolgozószobájában rögzítették. A miniszter az irodát díszítő tárgyakról mesél, így kerül szóba egy bekeretezett kép is, amely Kossuth Lajos híres Cassandra-levelének lenyomata. A nyílt levelet Deák Ferencnek címezte.

Ebben Kossuth kifejti határozott elutasító véleményét az 1867-es kiegyezésről, melyet magyar oldalról Deák istápolt. Kossuth elsősorban a magyar hadsereg és hadi költségvetés miatti aggódását fejezte ki, amely felett szerinte elveszti a kontrollt a magyar országgyűlés.

E két történelmi személyiség vitája a mai napig visszaköszön a magyar szuverenitás, illetve az ország méretéhez, befolyásához illő reálpolitika közötti különbségek, választási lehetőségek vitáiban. Leegyszerűsítve: Deák politikáját a liberális oldalon tekintik iránymutatónak, míg Kossuth Lajost kérlelhetetlen, kompromisszumképtelen gondolkodónak tartják. A Kossuth-pártiak pedig a magyar ügy elárulását látják a kiegyezéshez hasonló paktumokban.

Lázár álláspontja nem is lehetne világosabb ebben a kérdésben: ő egyértelműen Kossuth pártját fogja. „Az első dolog volt, amit behoztam a miniszteri eskütétel napján, az Kossuth Lajos nyílt levele Deák Ferenchez 1867-ből, az úgynevezett Cassandra-levél. Nagyon tanulságot elolvasni. Ha valaki bejön a hivatalomba, mindig alá szoktam ültetni és amikor vele beszélgetek, időnként fölnézek, hogy nehogy véletlenül rossz kompromisszumot kössek” – mondja az interjúban.

A videóban szó esik még gróf Bánffy Miklós portréjáról. Bánffy a Bethlen-kormányban töltött be külügyminiszteri posztot, de foglalkozott szépirodalommal, illetve gazdálkodó is volt. Bánffyt igazi reneszánsz embernek festi le a miniszter.

Lázár irodájának falán, egy másik képen Tisza Kálmán látható, akiről azt mondta Lázár, hogy a legtöbbet tette a magyar profi modern közigazgatás felépítéséért 1867 után. „Ő volt az országszervező” – osztotta meg véleményét a miniszter.

Egy újabb portrén pedig Tisza István (Tisza Kálmán fia) látható, volt miniszterelnök, akinek a hivatali ideje alatt lépett be az I. Világháborúba az Osztrák-Magyar Monarchia. Tiszát az őszirózsás forradalom idején, 1918. október 31-én gyilkolták meg. Lázár róla ezt mondta: „Inkább emberi példakép lehet minden politikus számára. Mi ezekhez az emberekhez képest nagyon kis emberek vagyunk.”

Baka F. Zoltán

mfor.hu