2017. július 31. 03:55

Hiába a fokozódó munkaerőhiány Magyarországon, a közmunkásoknak még mindig csak a töredéke képes az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni - derül ki a Belügyminisztérium lapunknak küldött adataiból.

2016-ban a közfoglalkoztatottak 13,7 százaléka dolgozott az elsődleges munkaerőpiacon a kilépéstől számított 180. napon. Ez 1,5 százalékponttal jelent nagyobb arányt a 2015-öshöz képest, a létszámot tekintve 47 285 főről van szó a korábbi 46 303 után - tájékoztatta az mfor.hu-t a Belügyminisztérium.

A részletes adatok alapján főként a 25 év alattiak és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők elhelyezkedése tekinthető sikeresnek, földrajzi megoszlás alapján pedig a budapesti és a Veszprém megyei közmunkások találnak maguknak munkát az elsődleges piacon. Előbbi esetben 23,8, utóbbinál pedig 20,5 százalékos volt az elhelyezkedési arányuk. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a közmunkások 10,6 és 10,9 százaléka tud elhelyezkedni. Az alacsony ráta egyáltalán nem meglepetés annak fényében, hogy itt alapvetően is kevesebb az újonnan létrejövő piaci munkahelyek száma, a munkaerőpiac és a foglalkoztatás pedig ezeken a területeken támaszkodik a legnagyobb mértékben a közfoglalkoztatásra.

A BM tájékoztatása szerint az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedők harmada szakképzettséget nem igénylő munkakörben helyezkedett el. Jelentős közöttük a gépkezelők, összeszerelők, járművezetők és a kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozásokat vállalók aránya is. A munkavállalók 28,6 százaléka esetén a betöltött munkakör nem azonosítható egyértelműen a NAV biztosítottak bejelentésének adatbázisában.

Tízezrek tűnnek el a rendszerből

A közmunkások közül tavaly tehát 47 284-en el tudtak helyezkedni, ebből azonban nem következik az, hogy a hiányzó több mint 297 ezer személy bent ragadt volna a közfoglalkoztatásban. A tárca adatai szerint

 • 195 021-en váltak újra közmunkásokká a program végeztével,
 • 43 418-an még ezt a lehetőséget sem kapták meg és munkanélküli státuszba kerültek,
 • 59 430-an pedig egyszerűen eltűntek a rendszerből, tekintve, hogy a program végeztével "nem ismert" lett a státuszuk.

(Forrás: Belügyminisztérium)

  Utóbbi több dolgot is jelenthet:

  • a legkézenfekvőbb az, hogy családi vagy egészségügyi okok miatt kivonultak a munkaerőpiacról,
  • egy részük lehet feketén vagy külföldön el tudott helyezkedni,
  • életkoruk miatt már kikerültek a munkaerőpiaci statisztikákból,
  • vagy egész egyszerűen a munkaerőpiaci lehetőségeiket kedvezőtlennek ítélték meg és az esetleges korábbi csalódásaik arra ösztönözték őket, hogy kivonultak a piacról.

  Utóbbiak létszáma egyébként közel 7000 fővel lett alacsonyabb egy év alatt, viszont az összes közfoglalkoztatásban érintetteken belül lényegében változatlan arányt képviseltek tavaly. A 2015-ös 17,6 százalékos arányuk 17,2-re mérséklődött tavaly. 

  Székely Sarolta
  mfor.hu